...voor journalisten

De vervolging en intimidatie na het lekken van vooral Amerikaanse staatsgeheimen betekent volgens velen ook het vervolgen en intimideren van journalisten die daarover publiceren.

The Guardian, de krant die door Edward Snowden als eerste werd benaderd en die in drie maanden tijd naar eigen zeggen driehonderd stukken over de zaak heeft gepubliceerd, wordt volgens hoofdredacteur Alan Rusbridger geïntimideerd door de Britse overheid. Het kantoor van premier Cameron liet hem eerst beleefd, toen dreigender weten dat de Snowden-documenten vernietigd of overhandigd moesten worden, schreef Rusbridger half augustus in zijn eigen krant.

Rusbridger verplaatste de verslaggeving naar New York, waar journalisten meer persvrijheid genieten. In de kelder van The Guardian moesten onder het oog van twee leden van de geheime dienst harddisks en computers vernietigd worden.

Rusbridger schreef zijn stuk nadat de Britse douane David Miranda negen uur lang had vastgehouden op de luchthaven van Heathrow. Miranda is de partner van journalist Glenn Greenwald, die Snowdens documenten publiceert. De Braziliaan Miranda was onderweg van Berlijn, waar journaliste Laura Poitras woont, de andere vertrouwelinge van Snowden, naar Rio, waar hij woont met Greenwald.

Greenwald en Poitras zijn de nieuwe muckrakers: internationaal operende, onafhankelijke specialisten, die de klassieke kranten evenwel nodig hebben als podium. Greenwald heeft een blog op de website van The Guardian, een van de meest gebruikte journalistieke websites ter wereld. Maar hij onthulde ook NSA-documenten in de Braziliaanse krant O Globo.

The Guardian loopt voorop als het gaat om het uitpluizen van en publiceren over klokkenluidersdocumenten – de serie spectaculaire WikiLeaks-primeurs van de krant is inmiddels verfilmd. Toch draait de krant verlies, vorig jaar zelfs 65,8 miljoen euro.