...voor Amerika

President Obama zei dinsdag voor het eerst iets over mogelijk nieuwe wetgeving toen hij er in Zweden naar hintte dat bestaande wetgeving misschien onvoldoende was om „de technologische vooruitgang bij te houden”. In het Amerikaanse Congres, dat eerst nog toestemming gaf aan de NSA om door te gaan met zijn activiteiten, groeit bij libertaire Republikeinen en bij Democraten die belang hechten aan burgerrechten weerstand tegen de NSA. Een wetsvoorstel om een controversieel NSA-programma niet langer te betalen haalde het echter niet.

De Amerikaanse overheid heeft tot nog toe steeds gezegd dat de NSA alleen onbedoeld grenzen heeft overschreden. Maar dit lijkt na het nieuws dat de NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ met succes op allerlei manieren achterdeuren proberen in te bouwen in encryptieprogramma’s, een stuk moeilijker vol te houden.

Burgerrechtenbeweging ACLU (American Civil Liberties Union) heeft de kopstukken van de NSA en de regering voor de rechter gedaagd wegens inbreuk op haar privacy. Maar een eerdere, soortgelijke aanklacht werd niet ontvankelijk verklaard. En snel gaat zo’n rechtszaak niet. Een soortgelijke zaak uit 2008 over het aftappen van kabels, loopt nog.

Amerika haalt ondertussen zijn schouders op. Ongeveer de helft van de Amerikanen keurt blijkens een enquête het afluisteren voor terrorismedoeleinden in principe goed. Maar 70 procent van de Amerikanen gelooft dat de overheid de gegevens gebruikt voor andere doelen.