Rutger Hauer onderscheiden met een lintje

Foto EPA

Acteur Rutger Hauer is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De 69-jarige acteur vanavond in zijn Friese woonplaats Beetsterzwaag, waar hij verblijft als hij niet in zijn huis in Hollywood woont, een lintje opgespeld door John Jorritsma, Commissaris van de koning in Friesland.

Rutger Hauer speelde in 1969 onder regie van Paul Verhoeven een ridder in de serie Floris en werd hierdoor een bekendheid:
http://youtu.be/iYSLboaMzHQ

Aanleiding voor het lintje zijn de ‘uitzonderlijke acteerprestaties’ van Hauer, die 125 films, dertig toneelstukken en dertig televisieproducties op zijn naam heeft gezet sinds zijn carrière in 1969 begon.

Een van de bekendste klassiekers waarin Hauer speelt: Turks Fruit.
https://www.youtube.com/watch?v=5W5ka8JJGEA&hd=1

Daarnaast is zijn inzet voor goede doelen geprezen, zo maakte de provincie Friesland bekend tegenover persbureau Novum.

Vandaag eindigde teven de veertiende Nationale Rode Kruis Tour Rally, een rally voor het goede doel en de acteur is betrokken bij de organisatie. Daarnaast zet hij zich in voor de bestrijding van hiv en aids.