‘Roetdeeltjes Zevenaar waarschijnlijk ongevaarlijk’

Brandweerlieden blussen de grote brand bij een fabriek voor kunststoffen in Zevenaar. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De roetdeeltjes die gisteren zijn vrijgekomen bij een grote brand in een plasticfabriek in Zevenaar, zijn hoogstwaarschijnlijk ongevaarlijk. Dat blijkt uit een eerste analyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft de gemeente Zevenaar laten weten.

Bij de brand in de plasticfabriek en het naastgelegen bedrijf Speck Pompen aan de Einsteinstraat, kwam veel rook vrij. De gemeente waarschuwde dat roetdeeltjes te vinden waren in de driehoek tussen Zevenaar, Rheden en Doesburg.

Uit de analyse blijkt dat dioxine en broom waarschijnlijk niet zijn vrijgekomen. De definitieve uitslag van de onderzoeken wordt vandaag verwacht. Bij de brand kwam ook asbest vrij. Uit eerste onderzoek van de politie leek er geen sprake van brandstichting. Vermoedelijk heeft de brand een technische oorzaak. (Novum)