Premier Griekenland: recessie van zes jaar is in 2014 voorbij

Samaras tijdens zijn voordracht in Thessaloniki vandaag. Foto AP/Nikolas Giakoumidis

Na zes jaar zal de recessie in Griekenland volgend jaar voorbij zijn, zo voorspelt de Griekse premier Antonis Samaras vandaag. In 2020 zal het er in Griekenland economisch gezien zelfs net zo voor staan als voor de crisis, zo niet beter, aldus de minister-president.

De premier deed zijn uitspraken tijdens de opening van de jaarlijkse internationale handelsbeurs in Thessaloniki, zo schrijft persbureau AP. De maatregelen die voor het herstel nodig zijn, zijn doorgevoerd door de regering. De inkomsten zouden in 2013 hoger uitvallen dan de uitgaven volgens Samaras, de rentebetaling voor de schuld niet meegerekend.

Economie Griekenland krimpt sinds 2008

De Griekse economie is sinds 2008 ongeveer 23 procent gekrompen. Recentelijk zijn er door de regering grootschalige bezuinigingen doorgevoerd die door de Europese Unie werden afgedwongen in ruil voor miljarden aan noodsteun.

‘Nieuwe hulp Griekenland onvermijdelijk

De EU verwacht een krimp van nog eens 4,2 procent in 2013, maar Samaras verwacht dat de krimp mee zal vallen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei eind vorige maand nog dat Europa er niet aan ontkomt om Griekenland opnieuw te hulp te schieten. Als de huidige steunoperatie eind volgend jaar stopt, is een volgend programma volgens de bewindsman noodzakelijk.

Eerder zei zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble al dat Griekenland na volgend jaar blijft aangewezen op hulp van internationale partners. Schäuble zei dat Griekenland volgend jaar een derde hulppakket nodig zal hebben. Om welk bedrag het ging, maakte hij niet duidelijk, maar algemeen wordt er vanuit gegaan dat het een geringer bedrag zal zijn dan de miljardenpakketten die reeds zijn toegezegd. Inmiddels is 215 miljard euro overgemaakt aan Athene.

    • Annemarie Coevert