Oranje terug bij af na teleurstellend optreden in Estland

Het Nederlands elftal speelde vrijdagavond in Tallinn met 2-2 gelijk tegen Estland. Daarmee verspeelde de ploeg van Louis van Gaal voor het eerst punten in de WK-kwalificatiereeks.

Oranje is terug bij af. Zo mag geconcludeerd worden na de blamage gisteravond uit bij Estland, een 2-2 gelijkspel dat nog onverdiend genoemd mag worden ook. Een late strafschop, die benut werd door Robin van Persie, was lang niet voldoende om iets van gezichtsverlies te voorkomen in de slechtste wedstrijd sinds Louis van Gaal terugkeerde als bondscoach.

Het Nederlands elftal, totaal ontregeld, ging af tegen de bescheiden voetballers uit de Baltische staat. Al het vertrouwen dat de afgelopen maanden door Van Gaal gesteld is in Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij, was onvoldoende voor een optreden dat, nu het een keer tegenzat allemaal, ook maar in de buurt komt van vereist niveau op het WK in Brazilië. In de chaos op het veld, in de hand gewerkt door het rumoerige Estse publiek, verschrompelden de twee jongens van Feyenoord – beide 21 jaar pas. Van Gaal zal op zoek moeten naar een nieuw duo, al zal hij dat zelf mogelijk opportunistisch vinden na het eerste duel waarin de zwakte ook echt afgestraft werd.

Neemt niet weg dat het een falen als collectief was. Velen hadden schuld aan de gelijkmaker van Konstantin Vassiljev, na ruim een kwartier. Sneijder gaat niet straf genoeg een duel in, De Vrij hapt kinderlijk en wordt door zijn benen gespeeld, waardoor Vassiljev tijd en ruimte genoeg had om een hoek uit te zoeken. Het was een knappe schuiver, maar nou ook weer niet onhoudbaar voor Michel Vorm.

Bedroevend was de ineenstorting die volgde. Het rommelvoetbal hield aan tot einde van de wedstrijd. Hoe beperkt is de weerbaarheid van dit team, als er een uur lang geen fatsoenlijke aanval meer van de grond komt? De onzekerheid werd halverwege de eerste helft gesymboliseerd door Wesley Sneijders mislukte breedtepass door het midden, levensgevaarlijk in voetbaltermen. Dan gaat Arjen Robben zich vastlopen, knakt De Vrij onder het gewicht van zijn eigen onzekerheid en kiest Martins Indi de verkeerde rushes het middenveld in. Onrust, onprofessionele onrust.

Dat de angel het zwakke centrum is, werd eens te meer duidelijk bij de 2-1 van opnieuw Vassiljev. Martins Indi komt te laat en grijpt halfbakken in. Mooie lob van Vassiljev over Vorm heen, dat zeker.

De vorige keer in Estland ontsnapte Van Gaal in Estland aan een blamage. Het bleek niettemin de opmaat voor de mislukte kwalificatie voor het WK in 2002. Zulke gevolgen zal dit gelijkspel niet hebben, daarvoor is de zegereeks tot gisteravond vast toereikend. Dinsdag wacht voetbaldwerg Andorra, een welkom kuuroord voor de gekwetste zielen van Oranje.

Nederland kan nog steeds tegen Andorra het WK veiligstellen, maar het had een showvertoning moeten worden, in een sfeer van totale ontspanning. Dat is ondenkbaar na gisteren. De stress gierde door de ploeg.

Laat niet onvermeld zijn de serie kansen die Nederland om zeep hielp in de beginfase, en hoe onnodig het allemaal was dat Oranje zichzelf überhaupt in de nesten liet werken. Estland had de bal amper beroerd of Robben, met karakteristiek actie naar binnen, zette Nederland op 1-0. Daarna miste Sneijder de grootste kans op eerherstel, van vlakbij schoot hij naast.

Zo was de deprimerende voetbalavond in Tallinn begonnen. Een avond om niet snel te vergeten.