‘Australische oppositieleider Abbott wint verkiezingen en wordt premier’

Abbott vanochtend na het uitbrengen van zijn stem in Sydney.
Abbott vanochtend na het uitbrengen van zijn stem in Sydney. Foto AFP / Saeed Khan

De Australische oppositieleider Tony Abbott heeft met zijn Liberal Party de parlementsverkiezingen gewonnen en wordt de volgende premier van het land. Die voorspelling deed de Australische televisie vanochtend nadat de meeste stembussen gesloten waren.

De regerende Laborpartij van premier Kevin Rudd lijkt daarmee op een pijnlijke nederlaag af te stevenen. Ondanks de maar geringe populariteit van oppositieleider Abbott is het volgens een vroege exitpoll toch de coalitie die zijn Liberal Party is aangegaan die met de winst aan de haal gaat. De Liberals lijken te profiteren van interne twisten binnen Labor en een gehate belasting voor grote vervuilers.

De coalitie van Abbott kan volgens een peiling van Newspoll, in opdracht van Sky News, rekenen op 53 procent van de stemmen, goed voor 97 van de 150 zetels in het Huis van Afgevaardigden. De peiling werd anderhalf uur voor het sluiten van de stemlokalen gepubliceerd. In een eerder gehouden peiling van Newspoll in opdracht van The Australian leidde Abbott met 54 procent.

Rudd lag overhoop met oud-premier Gillard

Labor-leider en oud-premier Rudd ligt goed bij de kiezers, maar die keerden zich toch af van de partij na jaren van geruzie binnen de partij en impopulaire maatregelen. Voormalige Labor-premier Julia Gillard werd in juni aan de kant gezet. Haar beslissing een uitstootbelasting in te voeren werd genomen onder druk van de kleine Greens, die daarmee haar coalitie in het zadel hield. Haar groeiende impopulariteit kostte haar uiteindelijk toch het premier- en partijleiderschap toen ze door haar partijleden werd vervangen voor Rudd.

Abbott, allesbehalve een charismatische stemmentrekker, wist echter voldoende te profiteren van de interne partijtwisten en lijkt zich als “minst ongunstige” kandidaat op te kunnen maken voor het premierschap. Het verlies van Rudd is opmerkelijk omdat vergeleken met de rest van de westerse wereld Australië de economische crisis van de laatste vijf jaar uitstekend heeft doorstaan. De werkloosheid (5,7 procent) en staatsschuld (27 procent van bbp) zijn laag vergeleken met Europa, de VS en Japan

    • Pim van den Dool