Obama: Syrië wordt geen oorlog zoals Irak of Afghanistan

Obama probeerde de afgelopen dagen op de G20-top in Rusland wereldleiders te overtuigen van de noodzaak van militair ingrijpen in Syrië.
Obama probeerde de afgelopen dagen op de G20-top in Rusland wereldleiders te overtuigen van de noodzaak van militair ingrijpen in Syrië. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

Een Amerikaanse militaire operatie in Syrië zal niet vergelijkbaar zijn met de oorlogen die de VS de afgelopen jaren voerden in Afghanistan en Irak. Dat zegt president Obama vandaag in zijn wekelijkse boodschap aan het Amerikaanse volk.

Obama benadrukt dat elke vorm van actie die de VS in Syrië ondernemen beperkt van omvang en tijdsduur zal zijn. Militair ingrijpen is volgens de president nodig om het regime van de Syrische president Assad ervan te weerhouden opnieuw gifgas in te zetten tegen zijn eigen bevolking. Volgens de regering-Obama zat Assad achter de aanval met chemische wapens op 21 augustus waarbij - volgens de VS - meer dan duizend doden vielen.

President benadrukt: geen grondtroepen naar Syrië

Militaire actie tegen Syrië is bepaald niet populair bij de Amerikaanse bevolking en dat roept de vraag op of het Congres komende week zal instemmen met het aanvalsplan van de president. Obama heeft expliciet om toestemming van de volksvertegenwoordiging gevraagd en ging in zijn boodschap van vanochtend in op de twijfels onder de bevolking:

“Ik weet dat de Amerikaanse bevolking vermoeid is na een decennia van oorlog, zelfs nu we de oorlog in Irak hebben beëindigd en de oorlog in Afghanistan aan het afbouwen zijn. Daarom zullen we ook geen soldaten sturen naar de oorlog van een ander.”

Militaire actie van beperkte omvang is volgens Obama echter wel nodig omdat “we niet kunnen wegkijken van de beelden die we in Syrië hebben gezien”, waarmee hij refereerde aan de foto’s en filmpjes van de vele kinderen die bij de gifgasaanval om het leven kwamen.

Kerry praat in Europa met bondgenoten

Terwijl Obama zich richt op de Amerikaanse bevolking en het parlement, is zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag in Litouwen om met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over Syrië te spreken. De verwachting is dat Europa bij Kerry zal aandringen op uitstel van militair ingrijpen in Syrië. De meeste Europese landen willen de uitkomst van het VN-onderzoek naar de gifgasaanval afwachten.