Naturalis vindt alsnog skelet van Tyrannosaurus rex in de VS

Na een mislukte poging is het Naturalis alsnog gelukt in de Verenigde Staten een skelet van een Tyrannosaurus rex te vinden. Deze week is een deel van het skelet blootgelegd op de grond van een ranch in Montana, meldde het natuurhistorisch museum vrijdag.

Een amateurpaleontologenechtpaar had al een onderkaak, losse tanden en een deel van de heup en staart gevonden. Daarom was de verwachting dat er meer te vinden zou zijn. Inmiddels zijn ook nekwervels en andere botten gevonden. Het dier was waarschijnlijk een vrouwtje.

In april kondigde het museum al aan in de VS naar een T. rex te zoeken. Het museum gaat een jaar dicht voor een verbouwing en wil in 2017 heropenen met een volledig nieuwe dinozaal, waarin de Tyrannosaurus rex als publiekstrekker een grote rol moet spelen.

Bij de zoektocht werd samengewerkt met expert Pete Larson van het Black Hills Institute, die betrokken was bij eerdere opgravingen. Aanvankelijk werd gezocht op een locatie in Wyoming waar gefossiliseerde botjes van een linkervoet waren gevonden. Dat zulke kleine botjes bewaard waren gebleven, was volgens het museum een goede aanwijzing dat er meer kon liggen. Er werd uiteindelijk echter niet veel meer gevonden.

Resten van de prehistorische reptielensoort zijn alleen in het westen van Noord-Amerika gevonden. Slechts twee skeletten zijn voor meer dan de helft compleet. De bekendste, die de naam Sue heeft gekregen, heeft 73 procent van de botten en staat in het Field Museum of Natural History in Chicago. De ander, Stan, is voor 63 procent compleet. In totaal zijn enkele tientallen vondsten bekend, maar meestal gaat het om enkele losse botten.

Het is niet bekend hoe compleet het skelet is dat nu is gevonden. Een woordvoerder zegt dat er vermoedelijk nog een week wordt gegraven. Het museum is gaan graven met recht op eerste koop. Deskundigen moeten de marktwaarde bepalen. Voor de koop gaat het museum fondsen werven. De grond, en dus ook het skelet, is van een boer. (Novum)