Kindervredesprijs voor activiste die zich inzet voor meisjesonderwijs

Foto Robin Utrecht

De Pakistaanse Malala Yousafzai, die strijdt voor onderwijs voor meisjes, heeft vrijdag in de Ridderzaal in Den Haag de Kindervredesprijs ontvangen, een initiatief van de organisatie KidsRights. Ze kreeg de prijs – een beeldje van een kind dat de wereld in beweging zet – uit handen van de Jemenitische Nobelprijswinnares Tawakkol Karman. De inmiddels 16-jarige Malala Yousafzai werd in oktober vorig jaar bij een aanslag door het hoofd geschoten. De Talibaan eisten de verantwoordelijkheid op. Ze verzetten zich tegen de manier waarop het meisje ‘westers gedachtegoed’ verspreidde en openlijk kritiek had op het feit dat de Talibaan tegen onderwijs voor meisjes waren. Malala overleefde de aanslag en werd in Groot-Brittannië, waar ze inmiddels woont, behandeld. Ze zette sindsdien de strijd voor meisjesonderwijs voort. KidsRights investeert naar aanleiding van de prijs een bedrag van 100.000 euro in meisjesonderwijs in Pakistan.