Leger Nigeria doodt tientallen opstandelingen in noordoosten

Een Nigeriaanse militair rijdt door de stad Maiduguri, de grootste stad van de deelstaat Borno. Foto AP / Sunday Alamba

Het leger van Nigeria zegt bij een aanval op een kamp in het noordoosten van het land minstens vijftig opstandelingen te hebben gedood. Het legeroptreden was een reactie op twee aanvallen van de islamitische terreurgroep Boko Haram op woensdag en donderdag.

Bij die aanvallen, in de dorpjes Gajiram en Bulabulin-Ngabura, werden volgens inwoners van de streek twintig mensen gedood. Onder de doden was een adviseur van de regering van de deelstaat Borno, zei een getuige volgens persbureau AP. Hij zei dat de aanvallers ook een gezin van vier personen hadden ontvoerd.

Het kamp werd twee dagen lang onder meer vanuit de lucht bestookt. Volgens een legerwoordvoerder was bij de aanval een nieuwe divisie betrokken, die speciaal voor het bestrijden van de moslimextremisten in het noordoosten is gevormd.

Duizenden doden door Boko Haram

President Jonathan Goodluck riep begin mei de noodtoestand uit in Borno, waarna het Nigeriaanse leger een groot offensief tegen Boko Haram begon, dat sinds 2009 volgens Human Rights Watch zeker 3600 mensen heeft gedood bij aanslagen. Boko Haram streeft naar een islamitische staat in het noorden van Nigeria.


View Larger Map