Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Kamermeerderheid eist antwoorden van Schippers na grote artsenfraude

Edith Schippers tijdens het debat over fraude in de zorg in mei.
Edith Schippers tijdens het debat over fraude in de zorg in mei. ANP / Phil Nijhuis

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) naar aanleiding van berichtgeving over miljoenenfraude door nep-artsen en nepzorginstellingen. Zij dienen volgens RTL Nieuws op grote schaal valse declaraties in voor behandelingen die nooit hebben plaatsgevonden.

De fraudeurs gaan te werk met persoonlijke codes van echte artsen en dienen daarmee vervolgens op grote schaal valse declaraties in bij zorgverzekeraars. Het misbruik van artsencodes is volgens RTL Nieuws inmiddels een van de grootste fraudevormen geworden. Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, SP en PVV wil volgens RTL Nieuws dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ingrijpt.

Zo zou het toezicht op het gebruik van artsencodes moeten worden verbeterd. In mei stond Schippers ook al voor een stevig debat in de Kamer. Ook toen ging het over zorgfraude en gesjoemel met zorgbudgetten.

Verzekeraars hebben honderden fraudedossiers

Zorgverzekeraars Achmea en DSW zeggen tegen RTL Nieuws honderden dossiers te hebben liggen over dit soort fraude. In een zaak bleek een vrouw in Rotterdam zelf een GGZ-instelling te zijn begonnen, terwijl ze geen gediplomeerd behandelaar is en zelf met psychische klachten kampt. Toch ontving ze patiënten. Ze stuurde rekeningen tot twintigduizend euro per gesprek naar zorgverzekeraars. Volgens DSW ging het gewoon om babbeltjes. De verzekeraar spande een zaak tegen haar aan en won die.

De declaraties wekten aanvankelijk geen argwaan omdat de vrouw een persoonlijke code gebruikte van een echte arts. Een bedrijf van zorgverzekeraars, Vektis, controleert of iemand die een persoonlijke code aanvraagt ook echt arts is. Maar als die eenmaal is afgegeven, wordt niet opnieuw gecontroleerd. Gepensioneerde, overleden of geschorste artsen kunnen hierdoor nog steeds declaraties indienen. Zo kan het dus ook gebeuren dat iemand de code van een gepensioneerde arts gebruikt.

Kamer: toezicht op artsencodes verbeteren

De Rotterdamse fraudeur gebruikte een code van een psychiater die op dat moment in de gevangenis zat voor een andere grote fraudezaak. Hij zei in een verhoor dat hij niets met haar valse declaraties te maken had, maar het komt ook voor dat artsen bewust hun code laten misbruiken. Ze laten dan een percentage van het onterecht gedeclareerde geld aan zichzelf uitbetalen.