Jarige modeacademies

Half mode-Nederland zit vanavond in Arnhem. De modeafdeling van ArtEZ  bestaat zestig jaar, en dat wordt gevierd met een reünie voor oud-studenten. Niet een van de mode-opleidingen in Nederland  heeft zoveel bekende namen opgeleverd als die van Arnhem: Viktor & Rolf hebben er op gezeten, Lucas Ossendrijver van Lanvin Homme, illustrator Piet Paris, stylist Jos van van Heel, Alexander  van Slobbe, Iris van Herpen,  fotograaf Wendelien Daan,  de mensen achter The People of the Labyrinths, Marian Wigger van Zenggi, Jan Schrijver van G-Sus, trendvoorspeller Lidewij Edelkoort – et cetera.

Ook de modeafdeling van de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen is jarig – die bestaat vijftig jaar –  en daarvoor wordt nog een tikje grootser uitgepakt. Morgen opent in  het ModeMuseum, de onderbuurman van de afdeling, Happy birthday dear academie!,  een expositie met (school)werk van alumni, en daar zitten nogal wat wereldberoemde namen tussen: Martin Margiela, Dries van Noten, Dirk Bikkembergs,  Ann Demeulemeester en Walter van Beirendock bijvoorbeeld (de afgebeelde tekening maakte die laatste in 1978, toen hij twee jaar op de school zat), die in de jaren tachtig voor het eerst Belgische designermode maakten, maar ook Veronique Branquinho, Peter Pilotto, A.F Vandevorst, Haider Ackermann en Bernhard Willhelm.

momu.be Meer over de jarige Antwerpse afdeling vandaag in NRC Handelsblad.

    • Milou van Rossum