‘Iran geeft Iraakse milities opdracht tot aanvallen op doelen van VS’

Iran heeft shi’itische milities in Irak de opdracht gegeven Amerikaanse doelen aan te vallen in het geval van een interventie in Syrië. Dat meldt The Wall Street Journal. De Verenigde Staten hebben gisteren de beveiliging van hun diplomatieke posten in Libanon en Turkije opgevoerd na bedreigingen.

In Libanon werden alle niet-essentiële medewerkers en hun familieleden geëvacueerd vanwege niet gespecificeerde „bedreigingen”. Medewerkers van het Amerikaanse consulaat in Adana, vlakbij de grens met Syrië, kunnen op vrijwillige basis worden geëvacueerd. Aanleiding zijn „bedreigingen tegen medewerkers en instellingen van de Amerikaanse overheid”.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Amerikaanse burgers af naar Libanon en Zuidoost- Turkije te reizen vanwege zorgen over veiligheid.

The Wall Street Journal meldde donderdag dat de VS een bericht hebben onderschept, waarin de Iraanse Revolutionaire Garde milities in Irak instructies geeft om Amerikaanse doelen in de Iraakse hoofdstad Bagdad aan te vallen wanneer de VS Syrië aanvallen. De ambassade van de VS is een waarschijnlijk doelwit, aldus Amerikaanse functionarissen die door de krant werden geciteerd. Iran is een trouwe bondgenoot van Syrië.

Eén van de milities zou het Mukhtar Leger zijn, een schimmige groep die door Iran wordt gesteund. Wathiq al-Batat, de geestelijke die de groep leidt, zei dat zijn militie voorbereidingen treft voor een krachtige reactie tegen doelen van de VS en andere landen die deelnemen aan een eventuele vergeldingsactie in Syrië. Hij claimde dat honderden potentiële doelen zijn geselecteerd, zowel overheidsinstellingen als bedrijven „die met de Amerikanen worden geassocieerd”. „Er is goede coördinatie met Iran hierover, maar meer kan ik niet onthullen.”

Al-Batat was een hoge functionaris van de Iraakse Hezbollah Brigades, die zouden worden getraind en gefinancierd door Iran. Eerder uitte het Mukhtar Leger bedreigingen aan het adres van sunnitische inwoners van Bagdad. Al-Batat eiste ook de verantwoordelijkheid op voor raketaanvallen op een kamp met Iraanse dissidenten in Irak, waarbij eerder deze week 52 doden vielen. Ook andere Iraakse milities die banden hebben met Iran dreigen met geweld tegen Amerikaanse doelen. (AP, Reuters)