IOC verkiest Tokio boven Istanbul als gastheer voor Zomerspelen 2020

De delegatie uit Tokio gaat uit haar dak terwijl op de voorgrond het campagneteam van Istanbul 2020 de teleurstelling sportief verwerkt.
De delegatie uit Tokio gaat uit haar dak terwijl op de voorgrond het campagneteam van Istanbul 2020 de teleurstelling sportief verwerkt. AFP / Daniel Garcia

De Olympische Zomerspelen van 2020 vinden plaats in Tokio. De Japanse campagne troefde de laatst overgebleven concurrent Istanbul vanavond af tijdens verkiezingen in Buenos Aires. Tokio won de eindronde met 60 tegen 36 stemmen.

De keuze voor het gastheerschap vanavond door het IOC was er eigenlijk een beetje een voor de minst slechte optie van de drie. Op voorhand zou het zeker geen schoonheidswedstrijd worden.

Hoe dan ook mag Tokio zich voor de tweede keer in de geschiedenis opmaken voor de Zomerspelen. In 1964 was de stad al gastheer, zo ook in 1940 maar die spelen gingen uiteindelijk niet door vanwege de uitbraak van WOII. Tokio is nu net als Londen drie keer uitverkoren.

Wéér niet voor Madrid

Het International Olympisch Comité (IOC) stemde eerder op de avond Madrid al weg. Samen met Tokio en Istanbul waren de Spanjaarden de drie overgebleven kandidaten voor de spelen over zeven jaar.

Madrid en Istanbul eindigden bij die eerste stemming in eerste instantie gelijk, maar in een herverkiezing tussen die twee wonnen de Turken met 49 tegen 45 stemmen. Waarschijnlijk raakte het IOC niet overtuigd van dat de economie in Spanje over zeven jaar is aangetrokken, maar ook de hele dopingzaak Operaçion Puerto rond arts Eufemiano Fuentes en met name de afhandeling daarvan door de Spaanse autoriteiten is geen reclame voor sport geweest.

Economische crisis

Tokio verloor eerder nog de strijd om de organisatie van de spelen in 2016. Rio de Janeiro is dan gastheer van de Zomerspelen. Istanbul deed al vier keer eerder een vergeefse poging het evenement binnen te halen, waaronder de spelen van 2008 (Beijing). Voor de Turkse campagne was het een tegenvaller dat deze zomer juist in Istanbul hevige rellen uitbraken waarbij de autoriteiten hard ingrijpen niet schuwden.

Voor de Madrilenen was het de derde opeenvolgende keer, en vierde in totaal, dat het IOC hun stad de organisatie van de Zomerspelen ontzegde. De Spaanse hoofdstad leek kansloos vanwege de grote economische problemen in Spanje. Rome trok zich om dat argument eerder al terug als kandidaat. Maar de campagne voor Madrid 2020 won aan sympathie doordat juist werd ingezet op dat de Spelen de economie zouden stimuleren.