‘Het is best lastig je hele leven op geld te moeten letten’

Caroline Fieret (49) werkt 21 uur per week in de thuiszorg. Daar redt ze het niet mee, maar het lukt niet meer uren te maken of een tweede baan te vinden. „Gelukkig heb ik geen hypotheek, geen auto en geen studerende kinderen.”

‘Werk liever in koffiecorner’

Caroline Fieret: „Mijn financiële situatie is best problematisch. Ik werk gemiddeld 21 uur per week in de thuiszorg, maar daar red ik het niet mee. Voorheen had ik meer uren, had ik vaak een tweede baan erbij, administratief werk of werk in een callcenter. Maar dat is er op het ogenblik niet op de uren die ik overheb. Daarom heb ik gesolliciteerd bij een grootwinkelbedrijf, als verkoopster op de vrijdagavond of de zaterdag.

„Liever nog zou ik in de koffiecorner werken, dat loopt altijd goed. Dat vinden mensen gezellig, koffiedrinken tijdens het winkelen, met een gebakje erbij. Als ik aan 30 tot 32 uur per week zou komen, dan red ik het wel.”

‘Ik heb ontspanning nodig’

„Ik ben een zogeheten werkende arme: mijn vaste lasten stijgen, maar mijn inkomen niet. Gelukkig heb ik geen hypotheek, geen auto en geen studerende kinderen. Ik zorg altijd dat ik een kleine reserve achter de hand heb, zodat ik niet in de schulden kom.

„Op bepaalde dingen bezuinig ik niet, zoals een ziektekostenverzekering. Ik doe zwaar werk, dus ik móét naar een fysiotherapeut kunnen als dat nodig is. Ik bezuinig ook niet op eten. En ik ga twee keer per jaar met vakantie, geen dure reizen, maar ik heb wel ontspanning nodig. Kleding koop ik altijd in de uitverkoop en alleen wat ik echt nodig heb. Reizen doe ik met een kortingskaart en als ik uitga, neem ik bier of spa, geen dure wijn.

„Ik ga alleen naar de bioscoop als ik korting krijg. Dat is weer het voordeel van parttime werken: dan kun je op goedkope tijden naar de film. Ik ben dol op films. Een film geeft je de mogelijkheid om uit je dagelijks leven te stappen, uit de sleur.

„Ik kijk bij voorkeur natuurfilms en documentaires met een maatschappelijk tintje. Geen Hollywood-kaskrakers of films met veel geweld. Van de week heb ik Behind the Candelabra gezien, over het geheime homoleven van de pianist Liberace. Geweldig! Heel actueel door die homowet in Rusland.”

‘Schrijf brieven voor Amnesty’

„Actualiteit vind ik belangrijk, ik ben een maatschappelijk betrokken mens. Ik werk af en toe in de Wereldwinkel. En ik schrijf al heel lang brieven voor Amnesty: geen vrolijk werk, ik verdiep me er ook niet te veel in, anders word ik depressief.

„Dat werk wijst me er telkens op hoe goed we het in Nederland hebben, ook als je in de bijstand zit. Er komt hier nog water uit de kraan en je kunt naar de dokter.

„Daarom is het ook goed voor me dat ik in de thuiszorg werk: ik mag dan weinig geld hebben, maar ik ben wel gezond. Als ik mensen om me heen zie die ziek zijn en worden afgeknepen met die toeslagen enzo, dan heb ik geen klagen.”

‘Geld geeft vrijheid’

„Ik zou wel eens een prijsje willen winnen in een loterij. Want het is best lastig om je hele leven op geld te moeten letten. Dan zou ik een autootje kopen. Dan kun je eens wat verder kijken dan je eigen wijk. En je kunt’s avonds eens makkelijker ergens naartoe. Geld maakt niet gelukkig, maar het geeft wel vrijheid. Maar ik heb heel rationeel besloten om niet te tobben over geld, want dan ga ik wakker liggen en dan kan ik mijn werk niet meer goed doen en dan ben ik verder van huis.

„Ik hoop ooit nog eens door te groeien naar een modaal inkomen, maar dat red ik niet met een paar uur meer in de week. Dan moet ik opklimmen in mijn werk of me laten omscholen. Maar ik weet dat ik alleen uitvoerend werk kan doen, ik ben geen leidinggevende, dus ik zal het moeten hebben van omscholen. Mijn sollicitatie is een eerste stap in die richting.

„Over mijn ouwe dag maak ik me nog geen zorgen. Dat vind ik nog te ver weg, ik moet mijn pensioen eerst maar zien te halen. Ik doe nu de dingen die ik wil doen, ik stel niet te veel uit. Ik spaar dus niet voor mijn pensioen, dat zou trouwens ook niet kunnen van dit salaris.”

‘Ingeschreven bij castingbureau’

„Echt druk heb ik het alleen als er collega’s ziek worden of met vakantie zijn en ik moet bijspringen. Dan moet ik leuke dingen laten schieten, maar heb ik wel extra inkomsten.

„Doordat ik niet zoveel werk heb, is de balans tussen werk en privé bij mij uitstekend. Daardoor kan ik in mijn vrije tijd veel leuke dingen doen. Ik sta bijvoorbeeld ingeschreven bij een castingbureau. Als figurant. Ik heb opgetreden in de tv-series Dokter Tinus en Bellicher. Omdat ik van films hou, vind ik het leuk om te zien hoe een film wordt gemaakt.

„Soms ben ik niet eens in beeld of zie je me alleen op mijn rug, maar het is gewoon een leuk dagje uit. Al is het vermoeiend op zo’n set, acht uur wachten voor een paar minuten optreden. Maar het is goed om eens andere mensen tegen te komen, mensen die ik in mijn dagelijks leven nooit tegenkom. Dat voelt als een verrijking. Alle nare dingen die ik op mijn werk en op tv zie, verdampen dan.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl

    • Friederike de Raat