Gouden Leeuw filmfestival Venetië voor Italiaanse docu Sacro Gra

Regisseur Gianfranco Rosi kust de Gouden Leeuw vanavond op het filmfestival in Venetië. AP / Andrew Medichini

De documentaire Sacro Gra heeft vanavond op het filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw gewonnen. De Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi veroverde de hoofdprijs ten koste van negentien andere inzendingen.

De jury werd dit jaar voorgezeten door Rosi’s landgenoot, de regisseur Bernardo Bertolucci. Met de uitreikingen kwam de zeventigste editie van het Italiaanse filmfestival ten einde.

Sacro Gra vertelt het verhaal van mensen die langs de ringweg rond Rome wonen.

http://youtu.be/DzM01ejkQ_I

Griekse regisseur Avranas wint Zilveren Leeuw

De Zilveren Leeuw, de onderscheiding voor beste regisseur, werd dit jaar uitgereikt aan de Griekse filmmaker Alexandro Avranas voor zijn drama Miss Violence. De prijs voor beste acteur ging naar Themis Panou voor zijn hoofdrol als de vader in diezelfde film. Miss Violence gaat over een vader die zijn kinderen inzet als seksslaaf om aan geld te komen.

Van de genomineerde actrices mocht Elena Cotta de prijs ontvangen voor haar rol in Via Castellane Bandiera van Emma Dante. De Britse komiek en acteur Steve Coogan en Jeff Pope kregen de prijs voor het beste scenario voor Philomena van Stephen Frears, waarin Coogan ook een hoofdrol speelt.

Juryprijs voor Maleisische productie Stray Dogs

De grote juryprijs was voor de in Maleisië geboren Chinese regisseur Tsai Ming-liang voor zijn film Jiaoyou, internationaal uitgebracht als Stray Dogs, een verhaal over een straatarm gezin dat probeert te overleven in Taiwan.

De Duitse filmmaker Phillip Gröning won de speciale juryprijs voor zijn drama Der Frau des Polizisten. Vorig jaar ging de Gouden Leeuw naar de Koreaanse filmmaker Kim Ki-Duk voor zijn drama Pietà.