Fietscomputer

None

Het computertje C op het stuur van je fiets meet hoe hard je fietst, hoeveel kilometer je al gefietst hebt, wat je gemiddelde snelheid was en hoe hard je reed toen je op je hardst reed.

Eigenlijk is een fietscomputer een kwartsklok met een geheugen dat bijhoudt hoe vaak je voorwiel rond ging. Dat telt hij met een magneet M die op een van de spaken is geschroefd en die een seintje geeft als hij langs de ‘voeler’ V op de voorvork komt.

Deze computer van Blokker zat zo stevig in elkaar dat hij moest worden open gezaagd. Er kwamen bekende dingen tevoorschijn: een printplaatje, twee drukknopjes, een lcd-scherm met roze contactstrip en – onder een klodder zwarte hars – de chip die alles berekent. Aan de achterkant zit de batterij en het kwartskristal K dat ervoor zorgt dat de klok goed loopt. In de voeler op de voorvork zit iets nieuws: het reed-contact R.

In een glazen buisje zitten twee metalen strips die elkaar aantrekken als de magneet langs komt. Dan gaat een stroom lopen en dat merkt de computer.

Wel gereedschap heb je nodig? Een ijzerzaagje. Karel Knip

    • Karel Knip