EU: alle informatie over gifgasaanval wijst richting Assad

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton in overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op de EU-buitenlandtop in Vilnius. Foto Reuters / Susan Walsh

De chemische aanval in augustus bij Damascus is het werk geweest van het Syrische regime. Alle beschikbare informatie wijst daarop, zei EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton vanmiddag na een bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Vilnius.

Een aantal Europese landen was de afgelopen weken voorzichtig met het beschuldigen van het regime van Assad, maar heeft zich laten overtuigen, bijvoorbeeld door hun Amerikaanse ambtgenoot John Kerry, die vandaag ook in Vilnius was. Een van de belangrijkste landen die nu ook overtuigd lijkt is Duitsland, dat gisteren nog de slotverklaring van de G20 over Syrië weigerde te ondertekenen. Berlijn wilde met het nemen van een besluit hierover wachten tot de top van de EU-ministers.

EU willen uitstel van militaire acties VS

Ashton en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius waarschuwden vanmiddag dat met een eventuele militaire reactie op het bewind van Assad gewacht moet worden tot na de presentatie van een onderzoeksrapport van een team onderzoekers van de Verenigde Naties. Frankrijk had eerder al laten weten het VN-rapport af te wachten, ook al toont dat volgens Parijs alleen maar aan dát er een aanval heeft plaatsgevonden, maar niet door wie.

Elf landen die donderdag en gisteren deelnamen aan de G20 in Sint-Petersburg zijn er ook van overtuigd dat Assad achter de gifgasaanval zit. In een kleine diplomatieke overwinning voor de Amerikaanse president Obama ondertekenden ze gisteren een verklaring die oproept tot een “krachtige internationale reactie op een grove schending van de regels van de wereld”. Maar de verklaring sprak niet expliciet over militair ingrijpen.

VS blijven pleiten voor militair ingrijpen

Obama blijft intussen wel degelijk aansturen op militaire actie tegen Syrië. In zijn wekelijkse boodschap aan de Amerikaanse bevolking zei de president dat het gebruik van chemische wapens door Assad niet onbestraft mag blijven. Wel zegde hij de Amerikanen toe dat elke vorm van militaire actie die de VS tegen Syrië nemen beperkt in omvang en duur zal zijn.

    • Pim van den Dool