Eigen Huis tekent energieakkoord niet

Vereniging vreest hogere lasten voor huizenbezitters.

Zo’n veertig andere partijen tekenden het akkoord wel.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft vrijdag geweigerd het Energieakkoord voor Duurzame Groei mede te ondertekenen. De VEH vreest dat het akkoord een ‘blanco cheque’ is die op termijn afgewenteld zou kunnen worden op de 4,3 miljoen eigen-huisbezitters in Nederland.

Toch betekent het akkoord volgens SER-voorzitter Wiebe Draijer „een markant moment”. Het draagt niet alleen bij aan oplossing van het klimaatprobleem, maar geeft ook een impuls aan de economie, zei hij vrijdag.

Van de energie die in Nederland gebruikt wordt door industrie en particulieren is op dit moment iets meer dan 4 procent duurzaam. De bijna veertig partijen die het akkoord wel getekend hebben verplichten zich om ervoor te zorgen dat dat 14 procent is in 2020 en 16 procent in 2023.

Die inhaalslag moet onder andere komen uit een uitbreiding van wind op zee, en door energiebesparing. De nieuwe activiteiten moeten 15.000 banen opleveren. In 2016 wordt bepaald of er meer nodig is om het doel te halen. De VEH steunt het akkoord, maar is bang dat de huisbezitters dan alsnog met extra lasten worden opgezadeld.

Het energieakkoord is het resultaat van maandenlange – vaak taaie – onderhandelingen. Keerpunt was een gezamenlijk voorstel van werkgevers en milieubeweging begin juli. Dat document kwam tot stand na een harde confrontatie tussen Greenpeace-directeur Sylvia Borren en Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. Borren: „Ik heb hem uitgefoeterd en gezegd dat klimaatverandering geen spel is, maar bloedserieus.”

    • Renée Postma