Economisch effect gering

„De economische invloed van Syrië op de wereldeconomie is gering. Het BNP komt voor 22 procent uit landbouw. Als olieproducent is het land evenmin van groot belang. Waar we ons het meest zorgen over moeten maken is het domino-effect. In dat rampenscenario gaat Iran zich met de situatie bemoeien, wellicht met een olieboycot. Dat leidt tot een sterk stijgende olieprijs – funest voor de toch al fragiele wereldeconomie. Maar ook de politieke situatie in dat land is instabiel: de machthebbers zijn bang voor revolutie. Zij hebben dan ook geen belang bij uitbreiding van het conflict over de grenzen. Ingrijpen van de VS zal vermoedelijk beperkt blijven waardoor de Amerikaanse begroting er, anders dan bij de oorlog in Irak, niet onder zal gaan lijden. Hoe gevaarlijk en riskant ook, ‘Syrië’ is geen verstandige basis voor het nemen van beleggingsbeslissingen.”