Dichter in de duinen van Zandvoort

In Zandvoort begint komende week het KLM Open. Golfer Joost Luiten is een van de toppers.

Spaar u de moeite. U ziet er 288. Vermenigvuldig het aantal ballen rondom topgolfer Joost Luiten met 6.250 euro en u heeft het totale prijzengeld van de KLM Dutch Open, het grote Nederlandse Golftoernooi dat donderdag begint. Luiten is ambassadeur van het toernooi (KLM is ook een van zijn privésponsors) en hoopt natuurlijk te eindigen met een groter deel van het prijzengeld dan het ene balletje van 6.250 euro dat hij in zijn hand houdt. In de duinen bij Zandvoort kan hij zijn tweede overwinning in de European Tour 2013 behalen.

In die reeks heeft het toernooi zelf ook nog een titel te verdedigen: die van het meest duurzame golftoernooi van Europa. Zo draaien de aggregaten op biodiesel, een restproduct van de duurzame biokerosine waarmee de hoofdsponsor zijn vliegmachines tijdens biovluchten in de lucht houdt. De speler die bij Hole 17 een hole-in-one-slaat, krijgt een op andere wijze zeer duurzame BMW M6 Gran Coupé.

Belangrijker dan de ballen is het dichterschap van Joost Luiten. Dit weekend staat hij nog op de hooglandbaan van Crans Montana. Zijn verslag van de eerste ronde daar lees je als pure poëzie: ‘Mooie start natuurlijk,/ een birdie/ op de par 5, eerste hole/ Voor de turn maakte/ ik nog een birdie op 7, maar helaas/ een bogey op 4.// Daarna steady parren// tot en met de 14de,/ om met een birdie op 15/ naar -2 te gaan./ Jammer genoeg maakte ik op 17/ een bogey en op 18/ wilde de putt voor birdie/ er niet in/ rollen.// -1 voor de dag.

Tekst: Arjen Fortuin, foto: Bastiaan Heus

    • Bastiaan Heus
    • Arjen Fortuin