De gevolgen van het NSA-schandaal... ...voor de NSA

In de rubriek 6 x 2 minuten wordt een actueel thema uitgelegd in zes stukjes van elk twee minuten leestijd. Deze week: wat gebeurde er nadat klokkenluider Edward Snowden onthulde dat de Amerikaanse National Security Agency dagelijks miljarden telefoon- en internetdata aftapt?

Door onze redacteuren Maartje Somers en Carola Houtekamer

None

Deze geheime dienst is nu minstens zo bekend en berucht als de FBI en de CIA, sinds The Guardian op 6 juni onthulde dat de geheime rechtbank FISC, de Foreign Intelligence Surveillance Court, in april 2013 telecommaatschappij Verizon heeft opgedragen om dagelijks belgegevens van miljoenen Amerikanen over te dragen aan de NSA, de afluisterdienst van Amerika, een van de zestien geheime diensten van het land.

We zijn nu zeven onthullingen verder. De namen van afluisterprogramma’s en geheime zoekmachines liggen op straat, net als de gehele begroting. Sinds 2001 is het NSA-budget verdubbeld tot 40,1 miljard euro in 2013. Het aantal medewerkers is nog net wel geheim (maar het blad Wired denkt 40.000).

Werk voor al die mensen is er genoeg. Spionage en het ontmaskeren van terroristen is officieel nog steeds het doel, maar in de praktijk komt dat blijkens de onthulde documenten neer op het streven naar beheersing van het internet. De NSA en zijn Britse tegenhanger, het Government Communication Headquarters (GCHQ), kunnen zelfs bij bank- en creditcardgegevens. Bondgenoten zoals Duitsland en de EU, en ook de VN worden routinematig afgeluisterd. Bij landen als Iran of China probeert de dienst computers te infecteren, afluistersoftware te installeren en virussen te verspreiden. ‘Amerika hackt de wereld’, schreef het blad Businessweek in mei, nog voordat klokkenluider Edward Snowden naar buiten trad. Of om met de in de NSA gespecialiseerde historicus Matthew Aid te spreken: „In God we Trust. All others we monitor.”

    • Carola Houtekamer
    • Maartje Somers