Voor besnijdenis bij jongens is vrijwel nooit medische indicatie

Illustraties Cyprian Koscielniak

Frederiek Weeda beschrijft dat het feitelijk een schande is dat besnijdenis op de kinderleeftijd op medische gronden niet meer vergoed wordt (NRC, 4 sept.).

Daarbij wordt voorbijgegaan aan een al jaren bestaande discussie over zin en onzin van de medische indicatie voor besnijdenis van jongens. De Europese conclusie is dat er vrijwel nooit een medische indicatie bestaat voor besnijdenis op de kinderleeftijd en dat besneden zijn geen voordelen biedt, wel mogelijke nadelen.

Wanneer een nauwe voorhuid bij een jongen klachten geeft die zo ernstig zijn dat behandeling nodig is, zijn er uitstekende alternatieven.

In het merendeel van de gevallen kan behandeling door combinatie van ontstekingsremmende crème met voorzichtig terugtrekken van de voorhuid de problemen verhelpen. Bij de paar kinderen die ondanks crèmebehandeling echt klachten hebben van een nauwe voorhuid bestaat er een uitstekend alternatief voor besnijdenis, de voorhuidverwijdingsplastiek. Dit is een simpele ingreep, veel minder ingrijpend dan een besnijdenis. De boodschap moge duidelijk zijn: een medische indicatie voor besnijdenis op de kinderleeftijd bestaat vrijwel nooit. Voor de kinderleeftijd is de voorgestelde maatregel van de Nederlandse Zorgautoriteit dus toe te juichen, besnijdenis niet vergoeden; alternatieve behandeling door corticosteroïd crème of verwijdingsoperatie wel.

Prof. dr. Tom P.V.M. de Jong

Dr. Robert de Gier