Champagne of niet?

Lunchen en feestelijk is een een-tweetje dat vraagt om mousserend. En laat de combinatie ei-ham en aardappel die de Thuiskok vandaag in petto heeft nu ook graag de slingers ophangen. Een goed excuus om die eenzame fles Champagne Brut die daar al tijden ligt liggen maar eens te kraken. Of anders eens een proefdoosje samen te stellen bij Clara’s Champagne, een kleine importeur die zich helemaal verloren heeft in kleine producenten.

Ik proefde haar Gosset-Brabant Tradition Premier Cru Brut en Varnier-Farnière Brut Grand Cru en lees in mijn proefnotities terug  dat Clara’s kleintjes niet onderdoen voor sommige Champagnes ‘grandes marques’. Behalve qua prijs dan.

Misschien vindt u het echter ongepast om in tijden van recessie Champagne te drinken. Overweeg dan Kaapse Vonkel Brut 2011 van Simonsig (Importeur Kwast Wijnkopers), het eerste wijnhuis dat in Zuid-Afrika een mousserende wijn maakte volgens de methode Cap Classique, de Champagne-manier.

Romig, rijk, smeuïg en zacht. Mollige mousse, abrikoos- en perzikgeel, gebakken appeltjes, marsepeinzoetje, amandelbitter en discreet droog afdrinkend. Rijker, interessanter en genereuzer dan voorgaande oogstjaren.

En voor € 16,25 wordt de feestvreugde daar niet minder om.

    • Harold Hamersma