Australische premier Rudd geeft nederlaag tegen conservatieven toe

Aanhangers van de conservatieven kijken naar de toespraak van Labor-premier Kevin Rudd, die zijn verlies bij de verkiezingen van vandaag erkende.
Aanhangers van de conservatieven kijken naar de toespraak van Labor-premier Kevin Rudd, die zijn verlies bij de verkiezingen van vandaag erkende. Foto AFP / Saeed Khan

De Australische premier en Laborleider Kevin Rudd heeft erkend dat zijn partij de parlementsverkiezingen heeft verloren van de conservatieven. Rudd belde oppositieleider Tony Abbott om hem te feliciteren met zijn nieuwe baan als premier.

Uit diverse exit-polls werd eerder vandaag al duidelijk dat Abbott met zijn Liberal Party de parlementsverkiezingen had gewonnen. Na het tellen van tachtig procent van de stemmen maakte de kiescommissie bekend dat de conservatieve coalitie van Abbott kan rekenen op 81 zetels in het 150 zetels tellende lagerhuis. Labor van Rudd krijgt er voorlopig 54.

Rudd zei in een toespraak tegenover zijn teleurgestelde aanhang dat hij verantwoordelijkheid neemt voor het verlies van zijn partij. “Ik weet dat Labor-harten in heel ons land het vanavond moeilijk hebben”, aldus de premier. Het verlies voor Rudd is pijnlijk omdat hij in juni premier en partijgenoot Julia Gillard aan de kant zette om Labor opnieuw te gaan leiden. Ondanks de wisseling van de wacht kon Rudd het tij voor de sociaal-democraten niet keren.

Abbott wil bezuinigen en belastingen afschaffen

De nieuwe premier, Tony Abbott, wil bezuinigen om het begrotingstekort van Australië terug te dringen. Australië moet er volgens hem financieel goed voorstaan als de groei in China vertraagt en een einde komt aan de grondstoffenhausse, waar het land zo van heeft geprofiteerd. Hij wil snijden in ontwikkelingshulp, de rol van de overheid terugbrengen en belastingen voor bedrijven en mijnbouwers afschaffen.

    • Pim van den Dool