Australië kiest nieuw parlement - verlies dreigt voor Labor

Premier Kevin Rudd, met links zijn vrouw Therese Rein, bracht vanochtend zijn stem uit in Brisbane. Foto AP / John Pryke

In Australië worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. Hoewel het de Australiërs de afgelopen jaren economisch voor de wind is gegaan, lijkt Labor dit succes niet te kunnen verzilveren. De hevige rivaliteit tussen premier Kevin Rudd en zijn voorganger Julia Gillard breken de partij op.

De stembureaus gingen rond middernacht Nederlandse tijd open en sluiten om 18.00 uur lokale tijd. Naar verwachting gaan meer dan 14 miljoen Australiërs naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De kiescommissie maakte gisteravond al bekend dat een recordaantal van 3,2 miljoen kiezers vooraf al zijn of haar stem had uitgebracht.

De peilingen beloven een spannende strijd tussen Laborpremier Rudd, die drie maanden geleden het roer overnam van de impopulaire Gillard, en de leider van de conservatieve oppositie, Tony Abbott. De belangrijkste thema’s in de campagne waren de economie en de vluchtelingenproblematiek. Zowel Rudd als Abbott hebben maatregelen beloofd om het begrotingstekort van Australië terug te dringen en het grote aantal asielzoekers dat per boot in Australië arriveert terug te dringen.

Populariteit oppositieleider opmerkelijk

Voor Rudd, eerder premier tussen 2007 en 2010, zou een nederlaag bij de verkiezingen van vandaag pijnlijk zijn omdat hij in juni Gillard aan de kant schoof vanwege de slechte peilingen. Even leek het er op dat met Rudd opnieuw aan het roer Labor de verkiezingen zou kunnen winnen, maar na een voortvarende start, zakte ook Rudd weg in de peilingen.

De populariteit van Abbott is opmerkelijk omdat vergeleken met de rest van de westerse wereld Australië de economische crisis van de laatste vijf jaar uitstekend heeft doorstaan. De werkloosheid (5,7 procent) en staatsschuld (27 procent van bbp) zijn laag vergeleken met Europa, de VS en Japan. Politicoloog Helen Pringle, van de universiteit van New South Wales, zei daarover gisteren in NRC Handelsblad:

“Wij hebben geen banken hoeven redden, wij zijn niet in recessie beland. Je zou verwachten dat Rudd en Labor zouden kunnen pronken met deze resultaten. Maar ze weten niet hoe die erkenning op te eisen.”