Zonder Vlamingen is het ieder voor zich

Paulien Huizinga en Robert Kranenborg.

Aan de Poolcirkel, in de woestijn,op bijbelse plaatsen, in de jungle – er is bijna geen plek ter wereld meer te vinden waar BN’ers nog niet tegenover elkaar hebben gestaan voor een reality game. Ondanks alle wildgroei in het genre blijft Expeditie Robinson (RTL 5) recht overeind als de moeder aller survival shows.

Ook in het net begonnen veertiende Nederlandstalige seizoen konden de makers toch weer nieuwe elementen kwijt. De meest in het oog springende is dat de coproductie met Vlaanderen is gestopt en dat de vips dus voor het eerst allemaal Nederlands zijn.

Een natuurlijke bron van animositeit en interculturele misverstanden behoort daarmee tot het verleden. De Belgen klitten samen en dekten elkaar altijd, vonden de Nederlanders. De Hollanders waren onbetrouwbare ijdeltuiten die alleen maar aan zichzelf dachten, vonden de Vlamingen. Nu is het gewoon ieder voor zich, per definitie.

Er is voor het eerst een transseksueel op het onbewoonde Maleisische eiland, fotomodel Valentijn de Hingh. Ook spannend is het aanbrengen van meer variatie in de beroepen van de deelnemers. Naast de bekende soapsterren, schoonheidskoninginnen, topsporters en rappers zit er nu ook een meesterkok en een modeontwerper tussen. Hans Ubbink (51) is geen bekend tv-gezicht, maar springt er nu al uit door zijn rustige overwicht.

Want dat is misschien wel de belangrijkste vernieuwing: het verdwijnen van de angst voor ouderen in populaire tv-shows, net als elders. Naast de fysieke kracht en de bravoure van de jeugd , is nu ook levenswijsheid een factor van belang. Gisteren zagen we kok Robert Kranenborg (62) en tv-presentator Paulien Huizinga (42) in touw voor een geheime opdracht: het herindelen van de teams. Aan de hand van foto’s beoordeelde Kranenborg de eigenschappen: „Als je een tattoo hebt aan de binnenkant van je dijbeen, dan ben je geen leider maar een volger. Dat geldt eigenlijk voor iedereen met een tattoo.”