VS evacueert ambassade Libanon om veiligheidsredenen

De Verenigde Staten hebben al het niet-noodzakelijke personeel en hun familieleden geëvacueerd uit hun ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet. Dit doen ze om veiligheidsredenen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een negatief reisadvies voor het land afgekondigd.

De Verenigde Staten hebben al het niet-noodzakelijke personeel en hun familieleden geëvacueerd uit hun ambassade in de Libanese hoofdstad Beiroet. Dit doen ze om veiligheidsredenen. Er is ook een negatief reisadvies voor het land afgekondigd.

Update 18.50: Nederland ziet geen reden om in navolging van de VS ambassadepersoneel terug te halen. Dat meldt BNR op basis van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De maatregel werd sinds vorige week al door de VS overwogen, toen president Obama bekendmaakte militair ingrijpen in Syrië te overwegen naar aanleiding van de vermeende gifgasaanval in Damascus. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het nog steeds mogelijk dat er een “spontane uitbarsting van geweld” kan plaatsvinden in Libanon. Tegenover persbureau AP zegt een woordvoerder dat het ministerie de situatie zal “blijven beoordelen” en daarop haar veiligheidsprotocol zal aanpassen.

Volgens de verklaring van de ambassade in Beiroet vinden er nog vaak publieke demonstraties plaats:

“Familie-, buurt- of sectarische conflicten escaleren vaak en leiden tot vuurgevechten en ander geweld met weinig of geen waarschuwing vooraf. (…) Libanese regeringsfunctionarissen kunnen de veiligheid van inwoners en bezoekers niet garanderen als er plotseling geweld ontstaat.”

Vorige maand sloot de VS negentien ambassades in Afrika en Midden-Oosten vanwege een terroristische dreiging. Als gevolg van die dreiging sloten ook enkele landen, waaronder Nederland, hun ambassades in Jemen.

Ook personeel uit Adana, Turkije weg

Amerika haalt tevens een deel van zijn diplomatieke personeel uit de zuidelijke Turkse stad Adana terug, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover persbureau Reuters:

“Het consulaat in Adana is geautoriseerd om het niet-noodzakelijke personeel en hun familieleden terug te brengen in aantal vanwege bedreigingen tegen faciliteiten van de Amerikaanse regering en personeel.”

Reizigers worden verzocht ook het zuidwestelijk deel van Turkije, waar Adana ligt, te vermijden.

    • Frank Huiskamp