Voor één liedje koop je ook geen heel album

Goede krantenartikelen zijn niet los online te lezen Dat vindt Alexander Klöpping belachelijk Dus komt hij met Blendle

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Verslaggever

Als Alexander Klöpping op zijn Facebook kijkt, ziet hij weleens een berichtje voorbij komen: ‘supervet stuk vandaag in NRC’. Maar hij kan het niet lezen. Tenminste, niet zonder dat hij de hele krant koopt. „Echt bizar” vindt Klöpping dat. „Jonge mensen die veel op Facebook en Twitter zitten, delen links met elkaar. Van mijn vrienden krijg ik linkjes naar verhalen uit Amerikaanse kranten, of van nu.nl. Maar niet van Nederlandse kranten. Artikelen zijn hier niet los te koop. Dat is niet oké. Als ik een liedje wil horen hoef ik ook niet gelijk een heel album te kopen.”

Binnenkort is zijn probleem verholpen: dan begint de online dienst Blendle, een initiatief van internetondernemers Klöpping (26) en Marten Blankesteijn (26). Blendle wil een soort iTunes voor de journalistiek worden: je kunt er losse artikelen kopen uit een aantal Nederlandse kranten en tijdschriften. Blendle bevat onder andere kopij van NRC, De Groene, Vrij Nederland, Elsevier en Nieuwe Revu. Er lopen nog gesprekken met de uitgevers van de Telegraaf, Trouw, Algemeen Dagblad en de Volkskrant. Met zijn online kiosk wil Klöpping mensen proberen te laten betalen voor „goeie journalistiek”, zoals hij het noemt. „In kranten lees je achtergrondstukken en nieuwsverhalen die zoveel meer zijn dan wat nu.nl biedt. Die wil ik makkelijker toegankelijk maken. Als dat lukt, gaan mensen betalen voor kwaliteitsjournalistiek. Ik weet dat die vraag er is.”

Eerder omschreef je kranten als ‘oude media’ die niet meer bij de tijd zijn en gemakzuchtig omgaan met nieuwe ontwikkelingen. Nu heb je het ineens over ‘kwaliteitsjournalistiek’.

„Ik heb nooit gezegd dat de journalistiek passé is.”

„Alle mensen die nu kranten lezen zijn straks dood” – een uitspraak van jou.

„Nou ja... Als je puur naar de statistieken kijkt, is dat ook zo.”

Jij gaat straks geld verdienen aan de distributie van diezelfde ‘oude’ kranten.

„Kijk, waar het om gaat is dat uitgevers innovatiever moeten zijn op internet. Tot dit jaar was het echt huilen met de pet op, wat al die kranten presteerden op internet. Toen de iPad werd uitgevonden, gold dat als de redding van de journalistiek. Maar kranten hebben jarenlang niets meer gedaan dan online pdf’jes voorschotelen. Dat vind ik een belediging voor de betalende lezer.

„Maar goed. Ik kan wel commentaar hebben over wat uitgevers allemaal verkeerd doen, maar je kunt beter zelf iets gaan doen in plaats van alleen maar zeuren. Wat dat betreft is dit een nederig experiment. Zonder journalisten is Blendle niks.”

Blendle krijgt 100.000 euro subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Is dat niet een beetje veel geld, voor een commerciële website?

„Die subsidie hebben we gekregen voor het opstarten. Ik moet die website bouwen, ik moet een systeem ontwikkelen dat alle krantenkopij omzet. Je hebt geen idéé hoe ingewikkeld het is wat wij hebben gemaakt. Als dit door een uitgever was bedacht, had het miljoenen gekost.

„We zitten in een gratis kantoor, proberen te besparen op alles waar het kan. Ik heb geen enkel probleem mijzelf in de spiegel aan te kijken omdat ik subsidie heb aangenomen.”

    • Andreas Kouwenhoven