Tropische verrassing in Hollandse kaas

Een kaas wordt in eigen land niet geëerd. Negentig procent van onze Edammers vindt zijn weg naar het buitenland. En als hem daar niet importeren, dan imiteren ze hem wel. Hier is het bolle kaasje zuinigjes verkrijgbaar en culinair doen we er al helemaal niets mee.

Waardering ontleent de Edammer aan zijn vermogen om een verblijf in tropen te doorstaan. Dat is weinig kazen gegeven. Een tropische verrassing in Hollandse kaas is keshi yena uit Curaçao. Oorspronkelijk was keshi yena – papiamento voor gevulde kaas – een in de oven gebakken uitgeholde Edammer met een rijke vulling. Nu kan het ook een terrine bekleed met kaas zijn of zelfs een met kaas gegratineerde ovenschotel.

Natuurlijk gaan we in de proefkeuken voor het origineel. Uit de oven leidt de gevulde Edammer in huize Habets tot hilariteit. De bolronde kaas is uitgedijd en heeft behoorlijk aan hoogte verloren. Edammer mag tropische temperaturen kunnen weerstaan, de hete oven maakt er rubber van. We temperen bij een nieuwe poging de ambities en maken een eenvoudige ovenschotel.

Verwarm de oven op 180 graden. Bak de uisnippers glazig in tweederde van de olie. Laat op het laatst de knoflook mee fruiten. Snijd het kippenvlees in kleine blokjes. Kluts de eieren. Meng alle ingrediënten, behalve de kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe. Vet een ovenschaal in met de rest van de olie. Vul de schaal met het kipmengsel. Laat het 20 minuten bakken op 180 graden. Leg de plakjes kaas erop en laat nog eens 10 minuten bakken, zo nodig op een hogere temperatuur om de kaas te laten kleuren. Een groene salade erbij en niemand komt iets tekort.

    • Joep Habets