Toronto is weer geslaagd in ‘de jaarlijkse transformatie tot Hollywood-Noord’

Carice van Houten was gisteravond aanwezig bij de opening van het filmfestival. Ze speelt een rol in de openingsfilm The Fifth Estate.

Carice van Houten sierde gisteravond de rode loper van het Toronto International Film Festival, ze speelt een rol in de openingsfilm The Fifth Estate. Toronto transformeert jaarlijks tot ‘Hollywood-Noord’, zo schreef Frank Kuin gisteren in NRC Handelsblad. En met groeiend succes.

Het festival toont bij elkaar zo’n 290 films. The Fifth Estate draait om de groeiende internationale bekendheid van Wikileaks-oprichter Julien Assange, gespeeld door Benedict Cumberbatch. Van Houten vertolkt de rol van een IJslands parlementslid dat heeft opgetreden als woordvoerder van Wikileaks.

“De jaarlijkse transformatie van de Canadese miljoenenstad tot Hollywood-Noord” noemt Kuin het. Direct na het festival van Venetië is het de beurt aan Toronto om de Noord-Amerikaanse markt op te warmen voor films die dit seizoen gaan strijden om de gunst van recensenten – en vooral van het grote publiek.

Want dat is de grootste kracht van Toronto, zegt Brian D. Johnson, filmrecensent van het Canadese weekblad Maclean’s: TIFF is in hoge mate een publieksfestival, in tegenstelling tot Cannes en Venetië, waar journalisten en mensen uit de branche sterk overheersen: “In Cannes wordt Hollywood gezien als de vijand, in Toronto is dat niet zo.”

Publieksprijswinnaars gooien doorgaans hoge ogen bij Oscars

Films die de publieksprijs winnen in Toronto presteren meestal goed bij de Oscars. Producenten, regisseurs en filmsterren komen daarom massaal naar Toronto om hun nieuwste producties voor het voetlicht te brengen, zo benadrukt Kuin. Dit jaar is Meryl Streep aanwezig bij de galapremière van August: Osage County, geproduceerd door George Clooney.

Matthew McConaughey wordt al getipt voor een Oscar voor zijn rol als aidsactivist Ron Woodroof in Dallas Buyers Club, waarvoor hij 20 kilo afviel.

Dit jaar zijn er films uit 70 landen. De Brits-Zuid-Afrikaanse productie Mandela: Long Walk to Freedom, een speelfilm die is gebaseerd op het leven van Nelson Mandela, gaat in Toronto in première.

Twee Nederlandse films beleven hun Noord-Amerikaanse première: Borgman van Alex van Warmerdam en The Dinner van regisseur Menno Meyjes, naar Het Diner van Herman Koch, dat wordt getipt op een alternatieve lijst van hoogtepunten.

    • Annemarie Coevert