The king’s speech

Koning Willem-Alexander krijgt een eigen speechschrijver. Dat wordt Jan Snoek (50) nu nog werkzaam bij de luchthaven Schiphol. Snoek was eerder speechschrijver voor onder anderen oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de voormalig ministers Camiel Eurlings (CDA) en Annemarie Jorritsma (VVD).

Het is voor het eerst dat het staatshoofd een eigen speechschrijver krijgt. Onder bijvoorbeeld Beatrix en Juliana was de functie van Snoek niet bij één persoon geconcentreerd, maar deden diverse functionarissen van het Hof het erbij. De Rijksvoorlichtingsdienst brengt het nieuws over de aanstelling van Snoek later vandaag naar buiten. Hij begint per 1 oktober aan zijn nieuwe baan.

De RVD beklemtoont dat Snoek meer gaat doen dan toespraken schrijven. „Hij wordt één van de nieuwe persoonlijke adviseurs van de koning, en heeft in die rol een breder takenpakket dan alleen toespraken schrijven”, aldus de woordvoerder. „Zo zal hij zich ook bezighouden met het overzicht van activiteiten van leden van de koninklijke familie en met het opstellen van brieven van de koning.”

In De nieuwe wereld achter Postbus 51 (2001) noemt Snoek de speech „een communicatie-instrument met grote mogelijkheden”. Doorslaggevend is volgens hem of de spreker het verhaal vertelt alsof hij het zelf geschreven heeft. Nergens mag uit blijken dat iemand als hij er dagenlang aan heeft zitten schaven.

    • Danielle Pinedo
    • Kees Versteegh