Stom, het verkeerde bonnetje ingeleverd

De Vlissingse burgemeester Roep stapte gisteren op Er was ophef ontstaan over declaraties Hij zegt dat hij niet onrechtmatig, maar„niet altijd even handig” heeft gehandeld

Burgemeester Roep eerder dit jaar tijdens het bezoek van koningin Máxima. Foto ANP

verslaggever

Burgemeester René Roep van Vlissingen vertrekt na bijna drie jaar wegens ophef over declaraties. Hij maakte zijn besluit bekend enkele uren voor een vergadering van de gemeenteraad die zijn positie zou bespreken. Volgens Roep heeft onderzoek door de gemeenteraad niet uitgewezen dat hij onrechtmatig heeft gehandeld, wel dat hij „niet altijd even handig” heeft gehandeld. Toch dreigt door alle commotie over zijn persoon de stad „onbestuurbaar” te worden. Daarom stapt hij nu op.

Roep (CDA) kwam in opspraak door onduidelijke declaraties en door onterecht verkregen pensionkosten na zijn benoeming. De afgelopen maanden verspeelde hij bovendien krediet door zich na beschuldigingen te verschuilen achter ambtenaren die hem verkeerd zouden hebben geadviseerd over de declaraties. Ook verweet de gemeenteraad hem dat hij eigenmachtig de regels voor het declareren had veranderd, door het toezicht daarop door de gemeentesecretaris te vervangen door toezicht door het college zelf. Ook zouden de verhoudingen tussen burgemeester Roep en een deel van de ambtenaren zijn verstoord. Raadsleden verweten Roep verder autoritair gedrag.

De kwestie werd eerder onderzocht door Deloitte en onlangs door een raadscommissie. Maandag verscheen het rapport. Daaruit rijst een beeld op van bestuurders die graag declaraties indienen, en deze liefst achterwege laten door al etend buitenshuis gebruik te maken van een gemeentelijke creditcard, of in cafés en restaurants eenvoudigweg een visitekaartje achter te laten. „Schimmig”, stond er in het rapport.

„Als een wethouder 600 euro declareert voor etentjes met een grondexploitant en die gaat vervolgens geen huizen bouwen, dan is de vraag of dat eten in het belang van de gemeente is geweest”, zegt Coen van Dalen van de ChristenUnie en voorzitter van de onderzoekscommissie. Bovendien werd er stevig ingenomen. „Onverstandig.”

Toch valt Roep zelf niet zoveel te verwijten, zegt Van Dalen. De opgestapte burgemeester heeft vier maanden pensionkosten gekregen terwijl hij al in Vlissingen woonde. Maar ja. Van Dalen: „Zijn ambtenaren zeiden dat hij er recht op had. Bovendien heeft hij in de maanden na zijn aanstelling geen duur appartement gehuurd aan de boulevard, omdat hij liever onder de mensen woonde. Dat valt te prijzen.”

Wel heeft Roep barkrukken voor zijn nieuwe woning gedeclareerd. Dat is tegen de richtlijnen. Maar ja. „Dat was onhandig”, zegt Van Dalen. „De burgemeester had recht op 10.000 euro en als hij de factuur van 9.000 euro voor het leggen van een vloer had ingeleverd, was er niets aan de hand geweest. Hij heeft de verkeerde bonnetjes ingeleverd.”

Wat Roep wel zwaar wordt aangerekend, is dat toen over het declareergedrag van wethouder Damen vragen rezen, hij het inhoudelijke oordeel over declaraties weghaalde bij de gemeentesecretaris. Hij beoordeelde ze voortaan zelf en liet ze tekenen door Damen. Hij lichtte de raad niet in.

Wat Roep evenmin in dank is afgenomen, is dat hij verklaarde dat zijn secretaresses namens hem onjuiste declaraties hadden ingediend, en ook dat hij had gehandeld volgens verkeerde instructies van de afdeling personeelszaken. Maar dat had hij niet zo bedoeld, zei hij.

Daarnaast wordt hem „autoritair” optreden verweten. „Ik heb een paar keer met hem vergaderd en er waren heel wat mensen die er op die wijze geen zin meer in hadden. Dit is een havenstad met harde werkers, met dat soort gedrag moet je hier niet aankomen”, zegt Frans Meijer, eigenaar van café De Concurrent aan het Bellamypark. „Zo kun je misschien opereren in een dorp, niet in een gemeente als Vlissingen, met zo veel grotestadsproblemen”, zegt Van Dalen.

    • Arjen Schreuder