Rijbewijs kost voortaan maximaal 38,48 euro

Aan de verschillende prijzen tussen gemeenten voor een rijbewijs komt een eind. Voortaan kost het overal 38,48 euro. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een rijbewijs mag voortaan maximaal 38,48 euro kosten. Dat heeft het kabinet vandaag besloten, verklaarde minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen na afloop van de ministerraad.

Met de maximumprijs komt een einde aan de grote verschillen die tussen gemeenten bestaan. De minister heeft de afgelopen jaren geprobeerd gemeenten er zelf toe te bewegen om een lagere prijs te rekenen, maar dat is niet gelukt. Daarom heeft het kabinet besloten om zelf met wetgeving te komen.

Het bedrag dat Schultz heeft vastgesteld, ligt onder het landelijk gemiddelde. De bewindsvrouw noemde deze prijs verdedigbaar. Zij wees erop dat steeds efficiënter wordt gewerkt. Hoewel gemeenten ook rijbewijzen mogen verstrekken voor een lagere prijs, denkt de minister dat de meeste gemeenten dit tarief voortaan zullen hanteren.

Als het aan Schultz ligt, wordt het nieuwe tarief per 2014 ingevoerd. De Tweede Kamer moet er nog wel mee instemmen.(Novum)