‘Politie volgt vijftien gevaarlijke lone wolves continu’

De politie heeft zo’n driehonderd potentieel gevaarlijke eenlingen in kaart gebracht. Vijftien van hen zijn zo gevaarlijk dat zij continu in de gaten worden gehouden, meldt de NOS vandaag.

Foto ANP/Koen Verheijden

De politie heeft zo’n driehonderd potentieel gevaarlijke eenlingen in kaart gebracht. Dertien van hen zijn zo gevaarlijk dat zij continu worden gemonitord.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport over een proef met de aanpak van deze groep door de Universiteit van Maastricht in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Minister Ivo Opstelten (VVD) wil de proef structureel maken, schrijft hij in een Kamerbrief.

Tot de proef met de aanpak van de ‘solistische dreigers’ werd besloten na de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn in 2009 en ging in 2011 van start. Het gaat met name om mensen met psychische problemen, legde hoofdcommissaris Henk van Zwam vrijdag uit op Radio 1.

Dreigers van de ‘hoogste risicogroep’ namen af in proef

In de tweejarige proef werkt de politie nauw samen met zorginstellingen. Ideologisch gedreven activisten worden in de gaten gehouden door veiligheidsdiensten en vallen buiten de focus van de pilot, benadrukte de commissaris.

De onderzoekers concluderen in de evaluatie dat de risico’s van de dreigers in de ‘hoogste risicogroep’ tijdens de proef afnamen. Minister Opstelten vindt de proef zo succesvol dat hij de aanpak structureel wil maken, valt in de Kamerbrief te lezen.

De proef is nu nog vooral gericht op mensen die een bedreiging vormen voor het Koninklijk Huis en politici in Den Haag, aldus Van Zwam:

“De ambitie van de minister is om de proef uit te breiden om ook op regionaal niveau dit soort dreigingen in beeld te brengen.”

(Novum)