Hitlers voormalige bodyguard Rochus Misch (96) was blij met zijn baas

Hitler’s voormalige lijfwacht Rochus Misch (1917), waarvan vandaag bekend werd dat hij is overleden op 96-jarige leeftijd, was de laatste nog levende getuige die de laatste uren van de Führer in diens bunker meemaakte. Hij was zeer tevreden over zijn toenmalige baas en kende geen enkele wroeging over de Holocaust.

Rochus Misch wijst op een foto van Hitler in Berchtesgarden in het zuiden van Duitsland.
Rochus Misch wijst op een foto van Hitler in Berchtesgarden in het zuiden van Duitsland. Foto AP / Herbert Knosowski

Hitlers voormalige lijfwacht Rochus Misch (1917), waarvan vandaag bekend werd dat hij is overleden op 96-jarige leeftijd, was de laatste nog levende getuige die de laatste uren van de Führer in diens bunker meemaakte. Hij was zeer tevreden over zijn toenmalige baas en kende geen enkele wroeging over de Holocaust.

Misch werd geboren in het stadje Alt Schalkowitz (nu Stare Siolkowice) in Polen en werd op jonge leeftijd wees. Op 20-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij de SS, een organisatie waarvan hij dacht dat die tegenwicht kon bieden aan het linkse gevaar van het bolsjewisme. Vervolgens ging hij werken bij de Leibstandarte SS, de afdeling die zorgde voor de persoonlijke veiligheid van de Führer.

Hij begon als telefonist in het hoofdkwartier in het toenmalige Oost-Pruisen. Na het uitbreken van de oorlog (waarbij hij bijna het leven liet) werd hij een van de twee persoonlijke lijfwachten en assistenten van Hitler. Misch en zijn collega Johannes Hentschel begeleidden Hitler overal heen en woonden in de appartementen van de Führer in de Rijkskanselarij en in een arbeiderswijk in Berlijn.

Misch: Hitler was geen monster

In een interview met persbureau AP in 2005 zei Misch dat Hitler een “geweldige baas” was en een “heel normale man”:

“Ik woonde vijf jaar bij hem. We waren de mensen die het nauwst samenwerkten met hem, we waren er altijd. Hitler was dag en nacht niet zonder ons. Hij was geen bruut. Hij was geen monster. Hij was geen superman.”

Nadat in april het Rode Leger Berlijn had omsingeld, werd het alsmaar duidelijker dat de oorlog verloren was. Ook Hitler zag dat in volgens Misch en stuurde iedereen weg behalve zijn bodyguards:

“Iedereen behalve degenen die nog werk te doen hadden, zoals wij - wij moesten blijven. De lichten, het water, de telefoon (…) dat moest blijven werken, maar ieder ander mocht gaan en vrijwel iedereen was direct vertrokken.”

Iedereen wist wat er ging gebeuren

Op 28 april trad Hitler in het huwelijk met Eva Braun in de bunker. Twee dagen later zag de lijfwacht de minister van propaganda Joseph Goebbels, privésecretaris Martin Bormann en diens adjudant SS-majoor Otto Günsche in de gang overleggen. In dit korte fragment vertelt hij wat er gebeurde:

“Ik zag hem zijn kamer binnengaan en iemand, Günsche, zei dat hij niet gestoord mocht worden. We wisten allemaal wat er aan de hand was. Hij zei dat hij Berlijn niet zou verlaten, dat hij zou blijven. We hoorden geen schot, we hoorden niets, maar een van degenen in de gang, ik weet niet meer of het Günsche of Bormann was, zei: ‘Linge, Linge, ik denk dat het gedaan is’. Toen was het heel stil, wie de deur opende, weet ik niet meer, Günsche of Linge. Ze openden de deur, en ik keek natuurlijk, en toen was er een korte pauze en de tweede deur werd geopend. En ik zag Hitler zo op tafel liggen. En Eva lag zo op de sofa, met haar knieën omhoog, haar hoofd naar hem gekeerd.”

Ook Misch hat es nicht gewusst

De lijfwacht vluchtte na orders van Goebbels, maar werd gevangen genomen en zat vervolgens negen jaar in een krijgsgevangenenkamp in de toenmalige Sovjet-Unie. In 1954 mocht hij terugkeren naar Berlijn, trok in bij zijn vrouw Gerda, die overigens joodse wortels had en opende een winkel. Hij gaf nooit te kennen dat hij zich schuldig voelde over de moord op zes miljoen joden en beweerde niets van de Endlösung geweten te hebben.

“Dat was nooit een onderwerp. Nooit.”

De documentaire “De Last Witness” van de Israëlische filmmaker Yael Katz Ben Shalom uit 2005, schetst een uitgebreid portret van Rochus Misch. De oud-lijfwacht vertelt over zijn leven, ook zijn dochter en de schoonmaakster worden uitgebreid geïnterviewd:

http://youtu.be/mNb0_PCB1jw

http://youtu.be/sYG2gJlVKE4

    • Anouk Eigenraam