Oranje ontsnapt aan nederlaag in Estland

Robin van Persie in duel met Raio Piiroja van Estland tijdens de WK kwalificatiewedstrijd. Foto ANP / Koen van Weel

Het Nederlands elftal heeft vanavond op het nippertje met 2-2 gelijkgespeeld tegen Estland in het WK-kwalificatietoernooi. Robin van Persie zorgde in Tallinn in blessuretijd via een strafschop voor de gelijkmaker.

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd met Arjen Robben die Oranje al snel op 1-0 zette, de Groninger kapte na twee minuten vanaf rechts naar binnen en kon de bal fraai binnenkrullen: 1-0. Nederland hield het goede niveau vervolgens vast en creëerde een handvol kansen. Wesley Sneijder en Robin van Persie wisten het grote veldoverwicht echter niet met meer goals tot uitdrukking te brengen.

Konstantin Vassiljev zette Estland met twee mooie goals op een verrassende voorsprong in de 18e minuut. Vassiljev speelde zich op behoorlijke afstand van het doel vrij en haalde succesvol uit. De Nederlanders leken daarna te zijn geschrokken door de goal; van het vloeiende spel van het eerste kwartier was weinig meer te zien. Het gelijkspel betekende voor Oranje het eerste puntenverlies in de WK-kwalificatie.

Ook na rust een goed begin, maar daarna half werk van Oranje

Oranje begon ook na rust als de dominante ploeg, maar er werden nog steeds geen serieuze kansen gecreëerd. In een tegenaanval was Vassiljev in de 57e minuut opnieuw Oranje’s plaaggeest. De middenvelder nam een pass door de lucht aan en verschalkte doelman Michel Vorm met een prachtige voetbeweging: 2-1.

De Nederlandse verdediging zag er bij de tweede goal niet goed uit, wat bondscoach Louis van Gaal reden genoeg vond om Stefan de Vrij te wisselen voor Jeffrey Bruma. Dirk Kuyt kwam tegelijkertijd in de ploeg voor de vrij onzichtbare Jeremain Lens. Kuyt legde de bal luttele minuten na zijn entree op het hoofd van Van Persie, maar de Letse goalie reageerde adequaat op zijn kopbal. Vervolgens kwam Estland alleen maar beter in zijn spel en mocht Nederland blij zijn dat het bij 2-1 bleef.

Niettemin lijkt Nederland zeker van WK-deelname

In blessuretijd werd Oranje een handje geholpen door de tegenstander. Van Persie werd in het strafschopgebied naar de grond getrokken, waarna hij de daaropvolgende penalty koel benutte. Nederland ging vervolgens hard op zoek naar de zege, maar Sneijder en Robben wisten hun kansen niet te benutten.

Het puntverlies brengt Oranje’s kansen op WK-deelname niet in gevaar. Met drie duels te spelen heeft de equipe van bondscoach Louis van Gaal zes punten voorsprong op nummer twee Roemenië, dat Hongarije met 3-0 versloeg. Turkije, dat nog een kleine kans maakt op de tweede plek, rekende af met het nietige Andorra: 5-0. (Novum)