Online wentelen in schandalen en corruptie

Deze zomer gaat de Achterpagina op zoek naar opmerkelijke musea over de hele wereld.

In de ‘zalen’ van het museum lees je verhalen over corruptie. Beeld muco.com.br

De A is van ‘abusievelijk gebruik van economische macht’, de N staat voor ‘nepotisme’. Onder de letter Z staan geen woorden, maar in het Nederlands zou er ‘zwarte markt’ staan, in het Portugees te vinden onder de M van mercado negro.

Dit is de alfabetische verklarende woordenlijst van het Braziliaanse corruptiemuseum, te vinden in een van de ‘zalen’ van het virtuele museum. Online kunnen bezoekers zich wentelen in de ruime selectie schandalen uit de corruptiegeschiedenis van het grootste land van Latijns-Amerika.

Het museum is een initiatief van Moisés Rabinovici, de hoofdredacteur van Diário do Commércio, een van de oudste economische kranten van het land. Het werd opgericht in 2009 met als doel dat niet ieder volgend schandaal het vorige zou doen vergeten. „In de krant schreven we er al over”, zegt hij telefonisch vanuit São Paulo, „maar er bestond geen plaats om verhalen over corruptie te verzamelen. En we hebben er zoveel in Brazilië.”

Zo zijn daar de gebroeders Vieira, die overheidsdiensten omkochten om technische rapporten te vervalsen over de havens waarin zij werkzaam zijn. In tegenstelling tot veel corruptiezaken werden de broers veroordeeld. De Vieira’s zijn te vinden in de schandalenzaal. Net zoals informatie over maffiapraktijken en zaken als operatie Anaconda, die in 2003 banden tussen de rechterlijke macht en de onderwereld blootlegde.

Het museum heeft uitgebreide aandacht voor het mensalão – ‘grote maandelijkse beurs’-schandaal waarbij kopstukken uit de regering van de vorige president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva werden vervolgd en veroordeeld. „De grootste corruptiezaak uit de Braziliaanse geschiedenis”, volgens Rabinovici. Het leidde vorig jaar tot celstraffen tot veertig jaar. De toen en nu regerende arbeiderspartij betaalde afgevaardigden maandelijks 9.000 euro in ruil voor stemmen in het congres.

Een tour door het corruptiemuseum leidt verder langs een bibliotheek, een verzameling van (inter)nationale films over corruptie, een (beperkt) overzicht van corruptieschandalen wereldwijd en een reisbureau: het misbruik van regeringstoestellen door politici wordt daar in kaart gebracht. Een aparte pagina licht corruptie in sport uit. In de virtuele pizzeria hebben corruptiekopstukken hun eigen smaak. Net zoals in het echt eindigt een rondleiding in de museumwinkel. Daar kunnen bezoekers T-shirts en mokken aanschaffen, evenals een uitrusting voor het afluisteren van telefoongesprekken.

Afgelopen zomer waren er per maand bijna een half miljoen bezoekers. www.muco.com.br

    • Floor Boon