NS wil prijs treinkaartje met 3,4 procent verhogen

Foto ANP / Koen Suyk

Als het aan de NS ligt, worden enkele reizen en retourtjes volgend jaar 3,4 procent duurder. Ook de prijzen van een aantal abonnementen voor forenzen, zoals Traject Vrij, moeten omhoog. Dat schrijft de NS in een adviesbrief aan reizigersorganisaties.

De geschatte inflatie voor volgend jaar bedraagt 2 procent, maar de NS wil de tarieven meer laten stijgen. Een deel van de prijsverhoging wordt aangewend door de NS om de hogere kosten voor het gebruik van het spoor op te vangen. Het vorige kabinet besloot dat de NS vanaf 2015 vijftig miljoen euro per jaar meer moeten betalen voor het gebruik van het spoor.

De Maatschappij voor Beter OV reageert verbolgen op de plannen. De NS loopt “voor de muziek uit” door deze hogere kosten nu al door te berekenen aan de reiziger, stelt de belangenorganisatie in een verklaring. Beter OV is ook kritisch over het voornemen om de reisdagen voor senioren voor het eerst sinds 2006 te verhogen: met 75 procent in plaats van met de ongeveer 16 procent inflatie over de periode 2006-2013.

    • Anouk van Kampen