Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Fotografie

Muziekpionier Dick Raaijmakers (83) overleden

Dick Raaijmakers, hier op een foto uit 2007.
Dick Raaijmakers, hier op een foto uit 2007. Foto NRC/ Vincent Mentzel

Dick Raaijmakers, die bekendstaat als een van de grondleggers van de elektronische muziek in Nederland, is woensdag op 83-jarige leeftijd overleden in een tehuis in Den Haag. Dat heeft een vriend van Raaijmakers bekendgemaakt.

Raaijmakers verwierf bekendheid in zijn periode als werknemer bij Philips in de jaren ’50. In het Natuurkundig Laboratorium (Natlab) van de fabrikant maakte hij onder het pseudoniem Kid Baltan drie proeven van populaire muziek die gemaakt werden met behulp van elektronische middelen. Later bleken dit de eerste pogingen in dit genre ter wereld te zijn.

Sandra Smets schreef in 2011 in NRC over hoe Raaijmakers verderging met het samenvoegen van techniek en muziek:

“In de jaren die volgden, bouwde Raaijmakers installaties die geluid maakten, bewogen, of zichzelf konden vernietigen – destructief als de machines van Tinguely. Hij startte in de tijd van de wederopbouw, vooruitgang, waar technisch vernuft een teken van was. Het artistieke experiment sloot daarop aan. Als een echte modernist verdiepte hij zich in film en fotografie, verwerkte fietstechnieken in theaterstukken.”

Tot zijn pensioen docent

Na zijn periode bij Philips was hij werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij de Rijksuniversiteit Utrecht, om daarna met Jan Boerman in een zelfopgerichte studio voor elektronische muziek in Den Haag te werken. Van 1966 tot zijn pensioen in 1995 was hij als docent Elektronische en Hedendaagse Muziek verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vanaf 1991 als docent muziektheater bij de interfaculteit Beeld en Geluid van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Raaijmakers werd voor zijn werk meerdere malen onderscheiden. Zo kreeg hij oeuvreprijzen van de Gemeente Den Haag (Ouborgprijs, 1995), van de Johan Wagenaar Stichting (2005) en de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst en Techniek (2011). De Universiteit Leiden gaf hem in 2005 een eredoctoraat.

‘Het Kleinste Geluid’ uit 1988 met Raaijmakers:

Voor deel 2, klik hier.