Laurens ten Dam verlaat Vuelta

Belkin-rijder Laurens ten Dam tijdens de tijdrit woensdag waarin hij ten val kwam. Foto EPA/ Javier Lizon

Wielrenner Laurens ten Dam is afgestapt in de dertiende etappe van de Ronde van Spanje. Zijn ploeg, Belkin, meldt dat hij te veel last heeft van de gevolgen van een valpartij tijdens de tijdrit twee dagen geleden. Ten Dam was de enige Nederlander die nog enigszins aanspraak maakte op een goed klassement: hij stond zeventiende, op ruim acht minuten van rodetruidrager Vincenzo Nibali.

Twitter avatar TeamBelkin Belkin Pro Cycling #LaVuelta - No crash for @laurenstendam today, but abandons because of severe bruise on thigh as result of TT crash. He tried, had to stop..

Woensdag viel Ten Dam in de door Fabian Cancellara gewonnen tijdrit. Door een windvlaag werd hij de lucht in geslingerd. Tegenover de NOS zei hij toen al dat het “afwachten was hoe ik me voel” met het oog op opstappen de dag erna. Dat deed hij echter toch gisteren, maar vandaag besloot hij er alsnog mee te stoppen. Volgens Belkin heeft hij te veel last van een kneuzing in zijn bovenbeen.

Mollema nu beste Nederlander op flinke afstand

Mollema is door de opgave van Ten Dam de beste Nederlander in het algemeen klassement. De Groninger is echter na een goede eerste week flink afgezakt en is terug te vinden op de 36ste plaats, op meer dan een halfuur van Nibali.

Ten Dam was samen met Bauke Mollema kopman van de Nederlandse wielerploeg. In de Tour de France van dit jaar maakte het duo ‘Bau en Lau’ nog furore en eindigden ze op respectievelijk een zesde (Mollema) en dertiende plaats (Ten Dam).

    • Frank Huiskamp