Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kunstmarkt

Winterlandschap van Fredrik Marinus Kruseman olieverfschilderij uit 1846 met een formaat van 25,3×30,5 cm. Op 12 september te koop op een veiling van negentiende-eeuwse schilderkunst bij Christie’s in Londen. Richtprijs 8.000-12.000 pond (9.400-14.000 euro).

Bijzonderheid Fredrik Marinus Kruseman komt uit een kunstenaarsgeslacht. Hij is vooral bekend van zijn romantische landschappen: ijstaferelen, molens, veel struweel. Zijn oeuvre is naar schatting 300 tot 350 schilderijen groot. Een groter formaat wintertafereel bracht vier geleden bij Sotheby’s in Amsterdam 516.000 euro op.

Goede koop? Frank Buunk, eigenaar van Simonis & Buunk Kunsthandel in Ede: „Ik ga er zelf op bieden. Dus: ja, goede koop. Het is een vroege Kruseman, die zijn minder geliefd. Maar ik ben geen fan van zijn latere bonbondoosachtige landschappen. Mij te zoet. Wat ik mooi vind aan dit doek? Kijk naar die molen. Nog een paar nachtjes vorst en hij valt om.”