Opinie

Joël Broekaert Spice it up

De BBC maakt de beste kookprogramma’s. Dat is bijna geen mening meer te noemen. Ze maken daar een hoop culinaire programma’s dus zit er weleens een mindere tussen, maar de Britse kook-tv heeft altijd een minimale vorm van degelijkheid. Goed camerawerk, fijne montage, dat soort dingen.

Buiten die technische aspecten zijn die BBC-kookprogramma’s zo fijn om naar te kijken vanwege de Britse humor (die is nu eenmaal grappiger dan Hollandse of Amerikaanse humor), maar vooral vanwege de Britse lulligheid. Het is net alsof die programma’s pijp roken en een tweedjasje aan hebben, of in ieder geval pantoffels dragen in het weekend.

Het begon allemaal met Jamie Oliver die tussen het koken door op z’n scootertje boodschappen ging doen. Tegenwoordig doen alle Britse tv-koks op zaterdagochtend braaf mee aan een vriendschappelijke omelettenwedstrijd. En de Hairy Bikers, dikke kerels met baarden, lang haar en zware motoren, blijken twee enorm goedaardige lobbessen die niet zonder een kopje thee kunnen om vier uur ’s middags. Dat maakt het allemaal zo heerlijk pretentieloos.

Nu hebben ze weer wat nieuws: The Increbidle Spice Men. Dat zijn twee Engelse Indiërs die de Britse keuken ‘up spicen’. En dat is weer redelijk briljant. Een van hen, Tony Singh is namelijk een sikh uit Schotland. Stel je voor: Rasti Rostelli met een knalrode tulband, een kilt, en een onverstaanbaar Schots accent. Maar hij en collega Cyrus Todiwala zijn ook gerenommeerde chefs. Samen reizen ze door het Verenigd Koninkrijk om hun omgekruide versies van Britse klassiekers aan de man te brengen. Ze maken telkens dezelfde grapjes, en dat koriander en komijn zo goed samengaan geloof je op een gegeven moment wel. Maar het is zeker de moeite waard. Afgelopen aflevering maakte Singh een klassieke Scotch pie met deze kruidige vulling van lamsgehakt, waar je natuurlijk ook gewoon heerlijke gehaktballetjes van kunt maken.

Rooster de komijnzaadjes een paar minuten in een droge pan en zet ze apart. Bak in dezelfde pan de ui, knoflook, chilipepers en de paprika in een beetje olie, tot al het vocht weg is.

Haal van het vuur en roer er de komijnzaadjes, foelie en korianderzaad door. Meng de verse koriander, witte peper en de afgekoelde uienmix door het gehakt.

Draai er ballen van en bak ze. Of vul er een ouderwetse Schotch pie mee. Kun je lachen.