Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Inkeerregeling zwartspaarders riekt naar ongelijkheid

Syrië bepaalt de agenda van de regeringsleiders en staatshoofden bijeen in Petersburg. Maar China gaat gewoon door met zakendoen.

De tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling voor zwartspaarders heeft veel weg van ongelijke behandeling. „Het roept gevoelens op van strijdigheid met het gelijkheidsbeginsel”, zeggen advocaten Marielle Boezelman en Judith de Boer van advocatenkantoor Hertogs dat is gespecialiseerd in belastingzaken.

Deze week meldde Financiën dat zwartspaarders die tot 1 juli 2014 vrijwillig inkeren geen boete krijgen. Ook reeds ingekeerden waarbij de boete nog niet definitief is ontlopen de straf. „Dat valt voor mensen die al zijn ingekeerd en een boete hebben betaald, moeilijk te rijmen met het gelijkheidsbeginsel”, zegt De Boer.

In 2009 opende het kabinet Balkenende IV de jacht op zwartspaarders. Tot 1 januari 2010 werd degenen die zich meldden alleen een naheffing werd opgelegd. Vanaf toen werd ook een boete van 30 procent op de verschuldigde belasting geheven.

Die boete is nu dus weer tijdelijk opgeschort. „Mensen die dachten: ik moet het nu doen want anders krijg ik straks een nog hogere boete komen er achteraf gezien bekaaid vanaf”, constateert Boezelman. Zij hebben een boete betaald terwijl degenen die tot juli inkeren geen boete krijgen.

Uit cijfers vvan Financiën blijkt dat er van 2009 tot 2013 er 11.000 inkeerders waren met zo’n 3,7 miljard euro aan ingekeerd vermogen. Dat was goed voor 900 miljoen euro aan extra inkomsten via boetes en naheffingen.

Volgens de advocaten zijn er nog lopende procedures over de inkeerregeling die in 2010 van kracht werd. „Het is de vraag of de fiscus een boete kan opleggen over jaren toen de verscherpte inkeerregeling nog niet gold.” Ze voorzien hetzelfde probleem voor de iregeling die vanaf 1 juli 2015 geldt. Dan wordt de boete over de verschuldigde belasting verhoogd van 30 naar 60 procent. Financiën stelt dat de boete tijdelijk van tafel is omdat de straf wordt verzwaard.