Indiase schrijfster doorzeefd met kogels in Afghanistan

Een Indiase schrijfster die bekend werd met haar dramatische relaas van haar leven onder de Talibaan is gisteren in het oosten van Afghanistan doodgeschoten. Sushmita Banerjee (49) werd door haar belagers uit haar huis gesleurd en vervolgens doorzeefd met kogels.

Banerjee, wier boek ‘A Kabuliwala’s Bengali wife’ werd verfilmd als ‘Escape from Taliban’, was onlangs teruggekeerd naar Afghanistan om een film te maken over de positie van de Afghaanse vrouw. De politie zei de Talibaan te verdenken van de aanslag. Maar de Talibaan zelf ontkennen elke betrokkenheid bij de moord.

Banerjee belandde in Afghanistan in 1989 door haar huwelijk met een Afghaanse zakenman. Ze bekeerde zich tot de islam. Aanvankelijk dreef ze een kleine apotheek. Toen de Talibaan in de loop van de jaren ‘90 aan het bewind kwamen, dwongen ze haar die te sluiten. Omdat ze weigerde een burqa te dragen, kreeg ze zweepslagen. Daarop vluchtte ze naar Pakistan maar de broers van haar man, die dit een schande voor de familie achtten, wisten haar op te sporen en voerden haar terug naar Afghanistan.

Na enige tijd ontsnapte ze opnieuw door een gat te maken in het lemen huis waar ze zat. Maar ditmaal werd ze onderschept door de Talibaan. Even leek het of de bebaarde fundamentalisten haar ter plaatse zouden executeren. In de ogen van veel Afghanen is het een misdaad je echtgenoot te ontvluchten. Maar Banerjee wist haar belagers te overtuigen dat voor haar als Indiase vrouw andere normen golden en ze lieten haar ten slotte vertrekken. (Reuters, BBC)