Grote Prins Claus Prijs: Egyptische dichter

De 84-jarige Egyptische volksdichter Ahmed Fouad Negm heeft de Grote Prins Claus Prijs gewonnen voor zijn in Egyptische spreektaal geschreven poëzie. De prijs bestaat uit 100.000 euro. 11 december van dit jaar zal prins Constantijn de prijs uitreiken in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Het fonds dat met de prijs vrijheid van culturele expressie wil stimuleren, roemt Negms „uitgesproken, kritische en originele poëzie” die volgens het fonds „een weerslag is van zijn onafhankelijkheid, integriteit, moed en voortdurende inzet in de strijd voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid”. Daarbij komt dat zijn gedichten dagelijks in de straten en op tv en radio in Egypte ten gehore worden gebracht. „Vele jonge Egyptenaren kennen zijn gedichten uit hun hoofd, declameren ze op straat, citeren ze in graffiti en geven er in moderne muziek een nieuwe interpretatie aan.”

Als jonge man ontmoette hij de zanger en componist Sheikh Imam in de arme Kosh Adam buurt. Ze vormden een zangduo en hun muziek vergaarde grote nationale roem. Negm belandde in zijn leven verscheidene keren in de gevangenis, vanwege zijn kritiek op de elkaar opvolgende autoritaire regimes van Nasser, Sadat en Mubarak. Zes jaar geleden werd Negm door de Verenigde Naties uitgeroepen tot een ‘ambassadeur van de armen’.

Het zeventien jaar oude Prins Claus Fonds heeft tot doel de uitwisseling tussen cultuur en ontwikkeling te bevorderen. De elf jaarlijkse prijswinnaars worden geëerd omdat ze „door hun culturele en artistieke uitingen een positieve impact hebben op de ontwikkeling van hun land”. Sinds de dood van prins Friso is zijn broer Constantijn erevoorzitter.