Gesprek Obama en Poetin tijdens G20 levert niks op - landen veroordelen Syrië

Obama tijdens de G20-top in Sinter Petersburg, Rusland. Foto EPA / Alexei Danichev

Tijdens de G20-top in Sint Petersburg hebben president Obama en president Poetin gepraat over Syrië en over een mogelijke aanval, de twee leiders zijn daarbij niet nader tot elkaar gekomen. Het gesprek duurde niet langer dan 20 minuten. Dat zei Poetin tijdens de persconferentie, na afloop van de top.

Update 17.08: volgens persbureau Reuters schaarden tien landen van de G20 zich achter het standpunt van de VS dat Syrië chemische wapens zou hebben gebruikt tijdens een gifgasaanval. Het gaat om Australië, Canada, Frankrijk, Italië, Japan, Zuid-Korea, Saoedi-Arabië, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, riep nogmaals op tot een gezamenlijk standpunt in deze kwestie.

De Franse president Hollande zei juist net als VN-gezant Brahimi voor Syrië, om het rapport van de VN-inspecteurs af te wachten alvorens een beslissing te nemen over een militaire aanval op Syrië. Het werk “moet volgens wetenschappelijke standaarden worden voltooid”, zei Brahimi.

Top gericht op economie, duidelijk accent op Syrië

Het accent van de G20-top, die bedoeld was om te praten over de wereldeconomie, lag duidelijk op Syrië. Obama zei tijdens een persconferentie, na afloop van de top, dat er een aantal landen zich achter hem hebben gevoegd en een aantal landen nog niet zijn overtuigd. Een overzicht van landen wordt later vandaag openbaar gemaakt, aldus Obama.

Obama spreekt dinsdag volk toe

Daarnaast zal Obama volgende week dinsdag het Amerikaanse volk toespreken om de steun van het volk te vragen voor militair ingrijpen in Syrië, zo zei de president tijdens de persconferentie. De Amerikaanse president heeft het Congres om toestemming gevraagd voor een aanvalsplan. Dat neemt hier volgende week een besluit over. Obama wilde niet zeggen of de VS evengoed een aanval gaat uitvoeren, ook als het Congres er geen steun voor verleent.

Twitter avatar markknoller Mark Knoller Pres Obama said he’ll use his address to the nation Tuesday to “make the best case” he can for military action against Syria.
Twitter avatar markknoller Mark Knoller “You’re not getting a direct response,” said Pres Obama to the question of whether he would act against Syria without Congressional okay.
    • Nando Kasteleijn