Geen spoor van consensus tussen wereldleiders G20

De G20-top in Rusland heeft de verdeeldheid over Syrië bevestigd. Obama en Poetin hebben elkaar zelfs gemeden.

De twintig belangrijkste industriemogendheden ter wereld (G20) zijn op hun top dezer dagen in Sint-Petersburg volstrekt verdeeld gebleven over militair ingrijpen in Syrië.

President Obama van de Verenigde Staten heeft zijn Russische collega Poetin vandaag verweten „niets te hebben bijgedragen aan het debat” over de vraag of en hoe het verbod op chemische wapens moet worden gehandhaafd. Beide staatshoofden hebben elkaar in Sint-Petersburg zoveel mogelijk gemeden. Hoewel er buiten de vergaderzaal van de top talloze aparte bilaterale gesprekken worden gevoerd, zouden Obama en Poetin elkaar zelfs tête-à-tête niet spreken.

Obama heeft tijden diner gisteravond getracht de regeringsleiders ervan te overtuigen dat hij zo goed als zeker is dat het Syrische regime van Assad gifgas inzet. Met name gastheer Poetin liet zich niet overtuigen.

Premier Letta van Italië maakte daarna via Twitter bekend dat het avondmaal de „verdeeldheid” over militair ingrijpen in Syrië buiten de Veiligheidsraad om had „bevestigd”.

Woordvoerder Peskov van gastheer Vladimir Poetin beaamde dat later. Volgens hem loopt de onenigheid dwars door de G20. De verhouding is „gelijk”: tien tegen tien, aldus Peskov, die de (sceptische) tegen- en voorstanders van militaire interventie verder niet bij naam noemde.

In New York zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Power dat de Veiligheidsraad geen „haalbaar pad” meer is nu Rusland de „raad in gijzeling houdt en „zich drukt voor zijn verantwoordelijkheden”.

Het Kremlin herhaalde gisteren dat de schuldvraag over de gifgasaanval in Syrië onomstotelijk vast moet staan, voordat hij in de Veiligheidsraad in zal stemmen met een interventie. Elk actie buiten de Veiligheidsraad om is „de nagel aan de doodskist van het volkenrecht”, aldus Peskov. Eerder voorspelde Peskov ook een „nucleaire ramp” als het conflict zich uitbreidt.

Rusland is intussen bezig zijn vloot in de Middellandse Zee te versterken. Een vliegdekschip werd vandaag in de haven van Novorossiisk aan de Zwarte Zee in gereedheid gebracht. Gisteren voeren drie andere Russische oorlogsbodems door de Bosporus richting de Middellandse Zee.