Geen ledematen, geen grenzen

Foto Edgar Su/Reuters

„God can use a Life Without Limbs to show the world how to live a Life Without Limits.” Dat is het motto van Nick Vujicic, de dertigjarige Australiër die werd geboren zonder ledematen.

Vujicic is een actief evangelist en ‘motivational speaker’. Om zijn eigen grenzen nog verder te verleggen dook hij gisteren in het Marine Life Park in Singapore – beschermd door een cilinder van acrylaat – in een aquarium met haaien.

Vujicic is geboren met het tetra-amelia syndroom, een zeer zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door het ontbreken van alle vier de ledematen. Na een zeer moeilijke jeugd, richtte Vujicic op zijn zeventiende de non-profitorganisatie Life Without Limbs op, met als doel (gehandicapte) mensen wereldwijd te motiveren en inspireren. Vujicic zelf heeft twee tenen aan een linkervoet waarmee hij volgens zijn eigen Wikipediapagina onder meer 43 woorden per minuut kan typen. Hij kan ook zijn eigen haar kammen.

Vujicic kan zonder hulp zijn hoofd boven water houden. Op verschillende YouTubefilmpjes is te zien hoe hij van een duikplank springt, zich voortbeweegt door het water met behulp van zijn linkervoet en zichzelf weer op de kant weet te wurmen.